Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2016: Fantasy (část 3/6)

Dneska je přečtených fantasy knih pouze sedm, ale doufám, že mezi nimi přesto naleznete nějakou, která vás zaujme. :)

Smrtící tanec
(Laurell K. Hamilton)
série
: šestý díl série Anita Blakeová, lovec upírů

V knize konečně dochází aspoň k nějakému vývoji postav, to když se Anita rozhoduje mezi svými dvěma nápadníky. Jinak se kvalitativně drží na přibližně stejné úrovni jako předchozí díl.

Alif, neviditelný (G. Willow Wilson)

Děj je zasazený do pro Čechy exotického světa a pracuje s arabskými mýty, které se prolínají s běžným světem. Po téhle stránce je fascinující, zato příběhově občas pokulhává, když se chvíli neděje nic a potom věci ubíhají příliš rychle, ale přesto jde o zajímavé dílo, které vám zase trochu rozšíří čtenářské obzory.

Jackaby (William Ritter)
série: první díl série Jackaby

Svižně napsaná detektivka, která nemá žádný výraznější zápor. Postava detektiva je zcela očividně inspirovaná Sherlockem Holmesem, ale to v tomto případě vůbec nevadí. Interakce mezi detektivem a hlavní ženskou hrdinkou jsou záživné a knihou obratně prostupuje fantasy prvek, který jí dodává šťávu.

Magie krve (Tessa Gratton)
série: první díl série Krvavé deníky

Jeden z vydařenějších kousků v rámci young adult literatury. Hlavní hrdinka rozhodně nemá lehký život a v průběhu knihy na ni čeká nejedna rána, která by i silnější lidi srazila k zemi. Veselo vám z tohoto příběhu nebude, což mu na čtivosti ani v nejmenším neubírá.

Kostičas (Samantha Shannon)
série: první díl série Kostičas

První díl dystopické ságy zaujme propracovaným prostředím, zajímavými postavami, čtivostí a především bezútěšností, která z románu sálá. Jestli si i další díly udrží stejnou kvalitu, myslím, že budeme mít co dočinění s jednou z nejlepších YA ság vůbec.

Half Bad (Sally Green)
série: první díl série Half Bad

První část série o mladém čarodějovi, který to kvůli svému smíšenému původu má v životě velmi těžké. Druhého Harryho Pottera neočekávejte, tato kniha se nese v odlišném duchu. Hlavnímu hrdinovi je těžké nefandit, obzvlášť protože mu ostatní často házejí klacky pod nohy (nebo hůř). Kniha nepostrádá napětí a díky jednoduchému stylu psaní (chvílemi možná až moc jednoduchému) se čte jedním dechem.

Vidořád (Samantha Shannon)
série: druhý díl série Kostičas

Vidořád je dalším příkladem pokračování, která si udržují stejně vysokou úroveň jako první díl. Knize nechybí nic, co by správná fantasy měla mít - sympatická hlavní hrdinka, zajímavé vedlejší postavy, propracované prostředí, napětí, akce, špetka romantiky… Kde že je ten třetí díl?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)