Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2017-2018: Sci-fi

Sci-fi nečtu v takové míře jako fantasy, ale přesto se ke mně v letech 2017 a 2018 dostalo více zajímavých knih, u nichž by byla škoda se o ně s vámi nepodělit. :) Celkem je jich dvanáct a já doufám, že vás některá z nich upoutá.

Torchwood: Bay of the Dead (Mark Morris)

Zombie á la Torchwood? Ano, prosím! Výhodou této knižní série je, že jednotlivé romány na sebe nenavazují, takže z ní snadno můžete vyzobat ty nejlepší kousky. A Zátoka mrtvých, jak by se román jmenoval česky, je doposud nejlepší román z prostředí Torchwoodu, který jsem přečetla. Nic mu nechybí - od sympatických, dobře známých hrdinů (kapitán Jack Harkness znovu válí, ale není sám), až po napínavý, svižný příběh, který tentokrát obsahuje pořádnou dávku hororu. Co jiného byste ostatně čekali, když se ulicemi Cardiffu začnou potácet živí mrtví... Jestli jste seriál Torchwood viděli, knihu doporučuji k přečtení, o moc lepší už to být nemůže!

Temný rytíř povstal (Greg Cox)

Románová zpracování filmů mají špatnou pověst, ale Temný rytíř povstal dokazuje, že ne vždycky je to oprávněné. Jde o nadprůměrný kousek, který se filmové verzi nejenom vyrovná, ale dokonce ji předčí, protože lépe rozkresluje motivace a jednání postav. Střetnout se s Batmanem i v románové podobě je zábavné, děj odsýpá a setkání se starými známými, zápornými i kladnými postavami, potěší. Navíc jde o jeden z mála superhrdinských románů s DC postavami, který vyšel i česky. Proto jestli máte Batmana rádi anebo vás film Christophera Nolana bavil, knižní verzi byste si neměli nechat ujít. 

Projekt Kronos (Pavel Bareš)
série: první díl série Projekt Kronos

U superhrdinů ještě chvíli zůstaneme, byť Pavel Bareš nabízí jejich originální zpracování a žádné notoricky známé postavy v jeho románu nenajdete. Projekt Kronos je pořádný špalík, který vyžaduje pečlivé čtení, jinak se ztratíte v tom, kdo je kdo, co dělá a kam směřuje. Kniha je nicméně tak strhující, že jí rádi věnujete svou pozornost. Bavilo mě skládat střípky toho, co se v příběhu děje, a ke cti autora musím podotknout, že příběh dovedl k úspěšnému rozuzlení a zároveň si ponechal dostatek nezodpovězených otázek do dalšího dílu. Protože jsem fanynka superhrdinů, Projekt Kronos mě bavil o to víc, ale věřím, že má šanci zaujmout i lidi, kteří si chtějí přečíst sci-fi román z propracovaného světa blízké budoucnosti (děj se odehrává v roce 2052), v němž je více věcí šeredně špatně.

Neobyčejní (V.E. Schwab)

Do třetice všeho dobrého je tu další superhrdinský román, a ze všech tří už tak dost nadprůměrných kousků jde o nejlepší dílo. V.E. Schwab pracuje s postavami, které sice mají super schopnosti, ale do hrdinů mají v nejednom případě dost daleko. Vlastně jim ani nejde o nic tak všedního, jako je záchrana světa, protože sami mají svých problémů dost. Nechci prozrazovat nic bližšího, abych vám nepokazila požitek z příběhu, tak jen řeknu, že postavy jsou nádherně morálně nejednoznačné, tempo vražedné, svět vykreslený na jedničku a příběh strhující. Krom toho dokáže přimět k zamyšlení, což znovu dokazuje, že superhrdinské romány a příběhy nejsou jen jednoduché vyprávěnky pro děti. Knihu jsem si vychutnala do posledního písmenka a s radostí jí přiřkla na knižních databázích hodnocení nejvyšší, tedy pět hvězdiček z pěti. :)

Diabolik (S. J. Kincaid)
série: první díl série Diabolik

Co přesně dělá z někoho člověka? Na tuto a více otázek poskytuje odpověď první díl young adult sci-fi série. V hlavní roli vystupuje neobvyklá hrdinka, diabolik Nemesis, stvoření zdánlivě bez citů, zrozené k tomu, aby zabíjelo a ochraňovalo. Specifické myšlení hlavní postavy knize dodává šmrnc, protože není lehké odhadnout, jak se Nemesis zachová příště. Přidejte k tomu napínavý příběh a fascinující svět vesmírného Impéria, v němž je smrt takřka na denním pořádku, a dostanete nápadité dílo, které dokáže zaujmout bez ohledu na věk čtenáře. V rámci young adult sci-fi Diabolik představuje závan svěžího vzduchu, a já jsem ráda, že jsem se ke knize dostala. Škoda jen, že druhý díl Krvavé Impérium se svému předchůdci nevyrovná, byť kvalitativní propad není tak výrazný jako u jiných sérií.

Dlouhý pochod (Stephen King)

Stephen King psát umí, a Dlouhý pochod patří k jeho nejvydařenějším dílům, která jsem přečetla. Paradoxně ho King vydal pod "temným pseudonymem" Richard Bachman, ale je to jedna z nejlepších kingovek, která se ke mně dostala. :) Kniha působí silně znepokojivým dojmem, neboť pracuje s nápadem, který by se snadno mohl stát skutečností i v současném světě. Točí se kolem soutěže Dlouhý pochod, jejíž účastníci se nesmí po celou dobu zastavit ani příliš zpomalit. Pokud se tak stane, zemřou. Román je strhující, neboť není jasné, kdo bude žít a kdo zemře, popřípadě za jakých okolností se tak stane. Hezky vám z příběhu nebude, neboť nejenom hrdinům hrozí neustálá smrt, ale také se Dlouhý pochod noří do mysli hlavní postavy a zobrazuje její postupný psychický rozpad. Něco jako šťastný konec proto v tomto případě neočekávejte. Jestli chcete útlou, ale zároveň nezapomenutelnou knihu, Dlouhý pochod mohu jedině doporučit.

Tisíc kousků tebe (Claudia Gray)
série: první díl série Ohnivák

Tisíc kousků tebe je dalším důkazem, že young adult sci-fi dokáže vyprodukovat nejeden originální kousek. Hlavní hrdinka Marguerite pronásleduje vraha svého otce a díky přístroji Ohnivák dokáže vstupovat do těl jiných Marguerite v odlišných dimenzích. Jednou se tak například ocitne v carském Rusku, jindy ve futuristickém Londýně... Díky pestrosti předkládaných prostředí se čtenář nikdy nenudí, protože není jasné, kam Marguerite pocestuje příště a co se jí stane. Kniha nejenom zabaví, ale také přiměje k zamyšlení nad tím, jak by se náš život a osobnost změnily, kdybychom vyrůstali za jiných okolností, v úplně odlišném světě. Marguerite na tuto otázku dostane odpověď, a je radost ji objevovat společně s ní. Hrdinové jsou sympatičtí, nepřekvapivě prim hraje Marguerite, jíž je snadné držet palce, aby uspěla a pomstila svého otce. Protože jde o young adult, nesmí chybět romantika, ale Claudia Gray ji podává organicky, takže rozvíjejícímu se poutu mezi hrdiny jde uvěřit. Tisíc kousků tebe je prostě a jednoduše podařený román, který stojí za přečtení, ať už jste stejně staří jako hlavní hrdinka anebo dávno dospělí. Na závěr dodám, že i další dva díly - Deset tisíc nebí nad tebou a Milion světů s tebou - si udržují obdobně vysokou kvalitu, díky čemuž si série Ohnivák zaslouží pozornost jako celek.

Artemis (Andy Weir)

Andy Weir proslul především díky románu Marťan, který byl i zfilmován, ale mě ještě víc zaujala jeho druhá kniha Artemis. Je srozumitelnější i pro ty, kteří se tolik neorientují v chemii, fyzice a biologii, prostě přírodních vědách, ale také má větší spád a jde poznat, že autor se od své prvotiny vypsal. Příběh se točí kolem pašeračky Jazz, která žije v Artemidě, městě na Měsíci, a dostane se do problémů. Artemis si udržuje rychlé tempo, neboť Jazz musí utíkat o život a zároveň vyřešit, jak ze svých potíží vybruslit dřív, než bude pozdě. Na rozdíl od Marťana tento román pracuje s více postavami, díky čemuž je jednoduché mezi nimi najít svého oblíbence. Kromě napětí a bojových scén nesmí chybět ani (sarkastický) smysl pro humor, takže se u knihy čtenář báječně odreaguje. Vím, že jsem nejspíš jedna z mála, ale Artemis mi vážně přišla lepší než vychvalovaný Marťan, takže román doporučuji k přečtení. :)

Civil War (Stuart Moore)

Ačkoliv vyšel už v roce 2016, dodnes považuji film Captain America: Občanská válka za jeden z nejlepších snímků v MCU. A teď si představte, že dostanete podobný příběh, ale ještě propracovanější a s větším množstvím vašich oblíbených hrdinů i záporáků. Civil War je románové zpracování stejnojmenné komiksové události, v níž se týmy Captaina Ameriky a Iron Mana postavily proti sobě. Je to napínavé, akční čtení, v němž jsou sázky vysoké, bojuje se, a ano, i umírá. Díky sympatickým hrdinům možná budete tápat, na čí straně stát, ale co je zato jisté, je, že si příběh užijete. Pro fanoušky superhrdinů, zejména těch z Marvelu, je Civil War knižním klenotem, který by neměl utéct jejich pozornosti. Aspoň pokud jim nevadí číst v angličtině, protože román bohužel česky nevyšel.

Zakletý v čase (Audrey Niffenegger)

Je možné spojit romantiku a cestování v čase? Zakletý v čase dokazuje, že to jde. Točí se kolem dvojice Henry a Claire, kteří se milují a setkávají napříč časem v různých fázích jejich životů. Ačkoliv se kniha odehrává ve více časových liniích, zůstává přehledná a snadno se v ní zorientujete. Jde v ní opravdu v prvé řadě o vztah dvou lidí, kteří k sobě najdou navzdory všem překážkám cestu, ale nemají zaručeno, že budou žít šťastně až do smrti. Kniha dokáže dojmout, hlavní dvojice je vykreslená na jedničku a příběh má spád. Přiznám se, že filmová verze mě bavila ještě o malinko víc, ale i tak je Zakletý v čase kvalitní román a chápu, proč se z něj stal hit. Už se těším, až konečně zhlédnu nové seriálové zpracování, které bohužel zařízli po první sérii.

Doctor Who: Borrowed Time (Naomi Alderman)

Románů ze světa seriálu Doctor Who (česky jako Pán času) jsem přečetla celou řadu, ale Borrowed Time, tedy Vypůjčený čas, je jedním z nejlepších. Zaujme už ústřední premisou. Představte si, že byste nikdy neměli dostatek času, ale navštívili by vás pánové, kteří by vám nabídli, že si čas můžete půjčit? Pochopitelně jen za malý úrok... Jako mnoho příběhů Doctora Who, i tento se odehrává v Londýně a zdatně propojuje současnou společnost se sci-fi prvky. Pointa příběhu je děsivá a Doktorovi protivníci totéž. Charakterizace postav se povedla, trojice Jedenáctý Doktor, Amy a Rory nemá chybu. Líbí se mi i to, že román nepracuje s již provařenými protivníky typu Daleků či Cybermanů, ale vymýšlí zase něco nového. Jediné, co mi tak na tomto nápaditém a vydařeném příběhu vadí, je, že nevyšel česky, takže se k němu u nás nedostane ani zdaleka tolik lidí, kolik by si zasloužil.

Městečko Pines (Blake Crouch)
série: první kniha série Městečko Wayward Pines

Nebýt článku pro časopis Pevnost, možná bych se k tomuto románu nedostala. Jsem ráda, že se tak stalo, protože podobně atmosférické a strhující čtivo se stále málokdy vidí. Román úspěšně klame tělem, ze začátku se tváří jako detektivka, ale postupem času se do něj dostává stále více prvků sci-fi koketujícího s hororem. Městečko Pines sází na příběhové zvraty i dobře prokreslenou psychologii postav, přičemž obojího čtenáři obdrží vrchovatě. Knihu jsem četla takřka na jeden zátah během dlouhé cesty vlakem a po jejím dočtení jsem měla problém se znovu přeladit na skutečný svět, tak silný dojem na mě zanechala. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)