Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2016: Literatura faktu

Chcete se pobavit a zároveň dozvědět něco nového? V tom případě by vás mohla zaujmout některá z osmi rozmanitých knih, které hodnotím v tomto článku. :)

Benedict Cumberbatch
(Nigel Goodall)

Životopisná kniha, která nabídne pár zajímavostí ze života mého oblíbeného herce (Doctor Strange, Star Trek: Do temnoty, Sherlock), navrch přihodí historky (jako) z bulváru a celé to maskuje dojmem seriózní publikace. Jestli se opravdu chcete o Benedictovi dozvědět něco zajímavého, hledejte jinde.

Co kdyby?: Vážné vědecké odpovědi na absurdní hypotetické otázky (Randall Munroe)

O kvalitě této naučné publikace hovoří i to, že ačkoliv nejsem fyzik, biolog ani chemik, zhltla jsem ji jedním dechem. Autor shromáždil nej(divnější/zajímavější/šílenější) dotazy, které mu čtenáři jeho blogu položili, a v knize na ně odpovídá. Pokud jste například tedy vždy chtěli vědět, jestli by šlo postavit most z LEGO kostiček mezi pevninskou Evropou a Británií a kolik kostiček by na to padlo, nyní máte příležitost to zjistit! Vřele doporučuji.

Zen a umění psát (Ray Bradbury)

Eseje o psaní od legendy sci-fi, Raye Bradburyho. Ať už Bradburyho znáte anebo ne, přečíst si, jak ke své tvorbě přistupoval, rozhodně stojí za to. Všem píšícím duším doporučuji.

Woody Allen: Hovory o filmu (Eric Lax)

Knihu tvoří rozhovory s Woody Allenem napříč lety o jeho tvorbě. Pokud máte tohoto režiséra rádi nebo jste od něj aspoň viděli pár filmů, doporučuji k přečtení. Dozvíte se mnohé o tom, jakým způsobem se filmy tvořily dříve a jak se tvoří nyní. Proniknete do Allenova způsobu uvažování a seznámíte se s jeho tvůrčím procesem a zásadami, které razí, což může být užitečné pro všechny umělce, ať už točí filmy, píšou, malují nebo se věnují jakékoliv jiné kreativní činnosti.

Kraď jako umělec (Austin Kleon)

Knihu jsem přečetla na doporučení Lenny. Pokud tvoříte, rozhodně ji vyhledejte. Zjistíte, jak se to má s inspirací a že není nic špatného na tom využívat motivy, které se objevily někde jinde. Jednoduše řečeno - tato kniha zahřeje každého pisálka/malíře/hudebníka/herce/jiného blázna na srdíčku. Bez ironie.

Ukaž, co děláš! (Austin Kleon)

Podobně vydařené jako Kraď jako umělec, možná ještě o něco víc, protože nabízí praktický přesah. Austin Kleon tentokrát radí, jak co nejlépe prezentovat výsledky své práce, aby na vás lidi nezapomněli nebo aby si vás vůbec všimli v prvé řadě.

Jak (ne)být divný na netu
(Felicia Day)

Z této knihy jsem byla nadšená! Felicia Day je herečka a tvůrkyně webseriálů… a obrovský geek, stejně jako já. Pokud jste někdy měli pocit, že vás vaše zájmy řadí mezi podivíny, tak si knihu přečtěte, ať už Feliciinu práci znáte nebo ne. Pochopíte, že na tom být "divný" není vůbec nic špatného a rozhodně v tom nejste sami. Plusem je velmi uvolněný a čtivý styl psaní, takže knihu budete mít přelouskanou za chvíli a dost možná vám díky optimistickému vyznění vlije novou krev do žil (aspoň v mém případě se to stalo).

Sherlock: Archiv případů (Guy Adams)

Kniha určená všem milovníkům Sherlocka Holmese, převážně jeho moderní seriálové verze od BBC. Rozhodně nejde o špatné dílo, ale osobně jsem trochu zklamaná, protože jsem doufala v hlubší náhled do výroby seriálu, kterého se nedočkáme. Plusem jsou Sherlockovy vtipné poznámky rozeseté napříč celou knihou, v nichž se většinou špičkuje s Johnem nebo reaguje na další hrdiny seriálu.

Komentáře

  1. Ráda jsem si přečetla tvá doporučení! Na několik knížek už jsem dříve narazila, tak snad dojde i na jejich přečtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a doufám, že se ti knihy budou líbit. :) Do budoucna plánuji ještě více článků podobného ražení, takže inspirace na zajímavé čtivo bude hodně.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)