Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2017: Beletrie

V roce 2017 jsem přečetla patnáct zajímavých románů beze špetky fantastiky, takže máte z čeho vybírat. :) Na své si přijdou milovníci ženských románů, humoristických i detektivních příběhů. A špetka klasiky se také najde. :)

Snídaně u Tiffanyho (Truman Capote)

Klasika a jeden z prvních románů, který jsem úspěšně přelouskala v angličtině, než jsem do čtení v původním vydání vrhla naplno. Kniha má své zvláštní kouzlo a Capote obratně kouzlí jazykem, i když musím přiznat, že chování a způsob uvažování hlavní hrdinky mě občas rozčiloval. Za přečtení kniha každopádně stojí, už díky silné atmosféře časů dávno minulých a míst vzdálených. A pokud by se vám nechtělo číst, zkuste aspoň film Snídaně u Tiffanyho z roku 1961 s krásnou Audrey Hepburn v hlavní roli. :)

Drasticky dojemný Dexter a Dexter v temnotách (Jeff Lindsay)
série: druhý a třetí díl série Dexter

S Lindsayho romány mám problém, že hlavní zápletku rozlouskne vždycky až na několika posledních stranách a rozuzlení tak působí příliš unáhleně. Vtipné i napínavé momenty se najdou, ale jako celek je to průměr a v tomto případě platí, že seriál svými kvalitami románovou předlohu předčil (minimálně první dvě série určitě, další jsem neviděla a ani to neplánuji).

Duhový had (Barbara Wood)

Tvorbu Barbary Wood mám ráda, hodně toho procestovala a na jejích knihách to jde znát. Duhový had je, bohužel, jedním ze slabších kousků. Wood stále dovedně vytváří atmosféru cizích zemí, v tomto případě Austrálie, ale samotný příběh ani hlavní hrdinka mě protentokrát tolik nezaujaly jako u jiných románů autorky. Mým nejoblíbenějším románem od Barbary Wood i nadále zůstává Hra osudu, která se odehrává v Egyptě, a mohu ji vřele doporučit. :)

Hlavní role (Vítězslav Jareš) 

Knihy z hereckého prostředí mám ráda, a tato se opravdu povedla! Vítězslav Jareš poutavě zachycuje nelehký život herečky, která postupem let učinila nejedno špatné rozhodnutí, což se negativně podepsalo na jejím pracovním i osobním životě. Kniha věrohodně zobrazuje události minulých desetiletí a hlavní hrdinka působí živoucím dojmem, jako opravdová osoba z masa a kostí. Pokud vás aspoň trochu zajímá náhled do hereckého života, Hlavní role je výborné čtivo, které doporučuji!

Jednoho dne, možná... (Lauren Graham)

A u hereckého života ještě chvíli zůstaneme. Lauren Graham je nejznámější díky své roli Lorelai v seriálu Gilmorova děvčata, ale je i šikovná spisovatelka. Aspoň soudě podle tohoto románu, který zachycuje život nepříliš úspěšné herečky Fran. Oproti Hlavní roli je román o něco humornější a optimističtější, leč stále dostatečně realistický a díky zasazení do 90. let i příjemně nostalgický, aniž by působil kýčovitě. Navíc je vysoce čtivý a rychle uteče. Docela by mě zajímalo, jestli se při jeho psaní Lauren Graham nechala inspirovat svými vlastními zkušenostmi, ale ať už je tak či onak, Jednoho dne, možná... je kniha, kterou byste si neměli nechat ujít. Dost možná vám vlije novou krev do žil, protože ukazuje, že i když věci zrovna nejdou podle plánu, není to důvod se hroutit.

Dívka s perlou (Tracy Chevalier)

Dívka s perlou je nádherný historický román o rozvíjejícím se křehkém poutu mezi mladičkou služkou Griet a jejím pánem, malířem Vermeerem. Autorka kouzlí atmosféru Holandska 17. století a vztah mezi Griet a Johannesem ani na okamžik nepůsobí křečovitě či nerealisticky. Tento román mohu směle doporučit všem čtenářům, zejména pokud máte rádi výtvarné umění. V roce 2003 podle knihy vznikla obdobně vydařená filmová adaptace, v níž hlavní role ztvárnili Scarlett Johansson a můj oblíbenec Colin Firth.

Noc s Audrey Hepburnovou (Lucy Holliday)
série: první díl série Libby Lomax

Váhala jsem, jestli tuto knihu zařadit do fantasy anebo beletrie, ale nakonec jsem zvolila druhou kategorii, protože kniha dokáže zaujmout i lidi, kteří fantasy nečtou. Točí se kolem Lucy, jejíž život není žádná sláva… aspoň dokud se v jejím bytě neobjeví legendární herečka Audrey Hepburn, která jí začne udílet rady. Kniha je vtipná, svižně odsýpá a přiměje k zamyšlení. Obě hrdinky jsou sympatické, s Lucy se dá ztotožnit a Audrey působí stejně okouzlujícím dojmem na stránkách tohoto románu jako ve svých filmech. Navíc se příběh odehrává v Londýně, což je další velké plus. Jednoduše nemám co vytknout a jde o další kousek, který by si zejména ženské čtenářky neměly nechat ujít. Pokračování Noc s Marilyn Monroe není špatné, ale jednička mě díky hlubšímu ponoření do světa herectví bavila víc.

Poslední aristokratka (Evžen Boček)
série: první díl série Aristokratka 

Podobná sestava pestrých postaviček, z nichž každá je jiným způsobem bláznivá, se málokdy vidí! Díky tomu jsem se u Poslední aristokratky výborně pobavila a nejednou zasmála nahlas. Kniha zavádí do prostředí většině čtenářů neznámého – zámeckého života – a díky nevelkému počtu stránek a autorovu stylu psaní ubíhá jedna báseň. Jestli hledáte ideální čtivo na odreagování zasazené do českých končin, Poslední aristokratka nezklame. Škoda, že filmová adaptace se oproti tomu příliš nepovedla. Svou kvalitou tento román předstihuje pokračování Aristokratka ve varu, byť i to má své kouzlo.

Šest nevinných (kolektiv autorů)

Je možné napsat detektivní příběh během několika dnů? Ano, když se na jeho tvorbě podílí hned šest spisovatelů, kteří navíc píšou prakticky nonstop. Šest nevinných je napínavá česká kniha o vraždě, která má více možných pachatelů. Díky ústřední záhadě je poutavé ji číst, protože dlouho není jasné, kdo je za smrt oběti, mladé dívky, zodpovědný. Musím autory pochválit za to, jak se jim podařilo sjednotit jejich styl psaní. I když jich na knize pracovalo šest, příběh nikdy nepůsobí rozháraně a dojde k uspokojivému konci. Není to nejlepší detektivka, jakou jsem kdy četla, neboť hrdinové mi k srdci nepřirostli, ale za přečtení přesto stojí.

Deník Bridget Jonesové (Helen Fielding)
série: první díl série Bridget Jones

Deník Bridget Jonesové netřeba zdlouhavě představovat. Točí se kolem nezadané Bridget, která má nadváhu, našla zalíbení ve svém přelétavém šéfovi, kouří jako fabrika a ještě se pořád hádá s tím nemožným Markem Darcym, který nosí trapné svetry. To vše zasazené do mého oblíbeného Londýna a neméně oblíbeného knižního průmyslu (Bridget pracuje v nakladatelství a posléze jako reportérka). Díky vyprávění ve formě deníkových zápisků má kniha spád, nechybí jí emoce ani smysl pro humor. Pokud jste ji ještě nečetli, dejte jí šanci, Bridget má do dokonalé ženské daleko a o to snadnější je se s ní ztotožnit. Za zhlédnutí stojí i filmová verze z roku 2001, kde si hlavní trojici vystřihli Renée Zellweger, Hugh Grant a Colin Firth.

Hodiny (Michael Cunningham)

Román se zvládá ponořit do duše postav, díky čemuž čtenáři přirostou k srdci. I v případě, že vám nebudou sympatické, je zajímavé sledovat, co se s hlavními hrdinkami stane, jak se jejich životy rozuzlí. Ne vždycky to dopadne pohádkově, o to silněji příběh vyznívá. Michael Cunningham obratně kouzlí se slovy, díky čemuž se jeho příběh čte jedna báseň a zvládne zapůsobit.

Nejtemnější hodina (Barbara Erskine)

Barbara Erskine patří mezi mé nejoblíbenější spisovatelky. V románu Nejtemnější hodina spojuje dvě časová období, jak je u ní zvykem, ale tentokrát k tomu nepotřebuje magii ani vize, vystačí si se studiem historie, které je v jejím pojetí fascinující. Konkrétně se příběh vrací do Británie období druhé světové války, kdy nikdo nic neměl jisté a věci jako láska anebo kariéra mohly kdykoliv skončit. Postavy jsou sympatické, a čím více autorka jejich povahy vykresluje, tím snadnější je se k nim přiblížit. Díky tomu román dokáže v závěru dojmout. Mohu doporučit, z novějších románů Barbary Erskine je Nejtemnější hodina jedním z nejvydařenějších kousků.

Údolí panenek (Jacqueline Susann)

Hollywood jako země zaslíbená, v níž každý dospěje ke šťastnému konci? Dnes již klasické Údolí panenek ukazuje, že to tak v praxi nefunguje a aby se člověk dostal na vrchol, bude muset cestou nemálo věcí obětovat, možná dokonce všechny, na nichž doopravdy záleží. Příběh je to hořkosladký, intenzivní a obývaný třemi rozdílnými ženskými hrdinkami, jejichž životní dráhy ilustrují odvrácenou stránku Hollywoodu 60. let. Údolí panenek vytváří silnou atmosféru a dokáže přimět k zamyšlení. Mohu doporučit všem, zejména pokud vás tato časová éra či prostředí modelek, hereček a zpěvaček zajímá.

Marlene (C. W. Gortner)

Neplánovala jsem to, ale dívám se, že se mi z tohoto článku stal přehled knih o silných ženských postavách. Marlene Dietrich je jednou z největších legend světového filmu a román Marlene zachycuje její život ve vší parádě - s jeho zářivou i odvrácenou stránkou. Ať už máte tuto herečku rádi anebo ne, kniha odsýpá, zavede do lákavého prostředí a navíc reflektuje ducha doby, v níž se příběh odehrává. Přijde mi, že na českém trhu román zapadl, což je škoda, protože za přečtení rozhodně stojí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)