Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2015: Literatura faktu

Převážně čtu beletrii, ale občas neodolám i literatuře faktu. V tomto výběru zmiňuji deset tematicky odlišných knih, díky nimž se můžete dozvědět zase něco nového. Snad vás některá z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)

Práce na dálku 
(Jason Fried a David Heinemeier Hansson)

Naučná literatura. Tedy jak se to vezme. Autoři v knize nepředkládají souvislý výklad, spíš se dělí o své vlastní zkušenosti s prací na dálku. V jejich podání tento typ práce dává perfektní smysl, jakkoliv jste o něm třeba předtím nikdy neuvažovali. Přesto nemažou čtenáři med kolem pusy a říkají, že práce na dálku má vedle řady výhod i své zápory. Nejlepší je si knihu přečíst a názor si udělat sám.

Svět Sherlocka Holmese (Martin Fido)

Bible pro všechny fanoušky geniálního detektiva, která je od začátku do konce nadupaná zajímavými informacemi. Kromě Holmese samotného se věnuje jeho tvůrci, siru A. C. Doyleovi, filmovým a seriálovým adaptacím, a vůbec všemu, na co byste si v souvislosti se Sherlockem Holmesem mohli vzpomenout.

Jak uspět na vysoké škole (Eva Fryjaufová)

Ze zvědavosti jsem přelouskala tuto knihu. Je poměrně útlá, takže ji máte přečtenou za hodinku. Pokud již na vysoké škole studujete, neprozradí vám mnoho nového. Budoucím vysoškolákům by mohla pomoci. Každopádně obsahuje pár dobrých tipů, takže jejím přečtením nic neztratíte.

Všechno, co v životě opravdu potřebuju znát, jsem se naučil ze Star Treku (Dave Marinaccio)

Útlá knížečka, v níž autor rozebírá, jak moc Star Trek ovlivnil jeho život. V některých pasážích jsem se našla, jiné mi pro změnu poskytly představu, jaké to bylo sledovat Star Trek v době, kdy jednotlivé série vznikaly, a nikoliv s odstupem. Fanouškům Star Treku mohu doporučit, ostatním kniha pochopitelně nic moc neřekne.

O psaní (Stephen King)

Jméno Stephen King vám jistě není neznámé, a pokud jste od něj již něco četli, nejspíš vám neušlo, že King rozhodně psát umí. Kniha O psaní je proto fascinující už z toho hlediska, že King rozhodně ví, o čem mluví (tedy píše). Nejde o pouhou příručku o psaní, King se podělil o mnohé detaily a zážitky ze svého života, které formovaly jeho přístup ke psaní a ke světu celkově. Pokud píšete prózu, z knihy si mnohé odnesete. A k přečtení ji mohu doporučit i všem fanouškům Kinga, které by zajímalo zákulisí života jejich oblíbeného autora.

Morantologie (Caitlin Moran)

Na prvotinu britské autorky Caitlin Moran Jak být ženou si stále brousím zuby, ale Morantologie mě podle anotace zaujala snad ještě víc. Jde o sbírku fejetonů a článků na nejrůznější témata - kultura, politika, život ženy a ještě mnohem víc. Moran píše inteligentním, humorným a čtivým stylem. Některé fejetony mě samozřejmě zaujaly více, některé méně, ale celkově jde o povedenou sbírku. Navíc autorčino rozplývání se nad seriálovým Sherlockem Benedicta Cumberbatche je něco, s čím se mohu snadno ztotožnit.

Rozhovory Hitchcock - Truffaut (François Truffaut a Alfred Hitchcock)

Předpokládám, že o Hitchcockovi jste již někdy slyšeli, ačkoliv jste třeba nemuseli vidět žádný z jeho filmů. Je to ten pán, který točil filmy takřka padesát let, natočil několik desítek celovečerních snímků, z nichž některé (Psycho, Vertigo, Na sever severozápadní linkou) se pravidelně objevují v v žebříčcích nejlepších děl všech dob, a právem se tak stal jedním nejlepších režisérů. A také je to pán, o jehož filmu jsem napsala svou bakalářskou práci. Ale zpět ke knize. Díky formátu rozhovoru se čte jedním dechem a pokud se zajímáte o natáčení filmu obecně, Hitchcockovu tvorbu nebo si jenom chcete rozšířit vaše znalosti o tomto režisérovi, doporučuji začít právě touto knihou. Najděte si raději anglickou verzi, český překlad není v některých pasážích úplně nejšťastnější.

Umění psát (Nigel Watts)

Další kniha o tvůrčím psaní. Je napsaná srozumitelně a obsahuje velké množství nápadů a cvičení, které by mohly řádně nakopnout vaši představivost. Osobně bych ji doporučila spíš začínajícím autorům, pokud píšete delší dobu, nejspíš vám mnoho nového neřekne, ale za nahlédnutí rozhodně stojí.

Krátký průvodce pro dlouhý život (David B. Agus)

Krátká příručka o zdravém životním stylu a zásadách, které byste měli dodržovat, pokud nechcete onemocnět. Nebudu předstírat, že jsem si z ní nic nevzala, ale opět platí, že pokud se o tuto problematiku zajímáte delší dobu, nic moc nového se z knihy nedozvíte. Každopádně díky formátu krátkých rad se čte rychle a snadno.

Vlastní životopis (Agatha Christie)

Agatha Christie měla fascinující život, což je na této knize jasně rozpoznatelné. Procestovala mnoho zajímavých míst, seznámila se se spoustou zvláštních lidí… a psala. Hodně. Kniha mě zaujala a pokud jste někdy od Christie něco četli a líbilo se vám to, nenechte si Vlastní životopis ujít. Akorát mě zamrzelo, že se ve své knize víc nevěnuje psaní jako takovému, ráda bych se seznámila s jejím detailnějším náhledem na tuto činnost.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)