Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2015: Sci-fi (část 1/2)

Minule jsem probrala přečtené fantasy knihy, nyní je čas se mrknout na sci-fi, kterých se také urodilo více. Snad vás některá z knih zaujme a inspiruje k přečtení. :)

Přistání na Řípu (kolektiv autorů)

Kniha obsahuje výběr sci-fi povídek českých autorů. Pro tyto staré povídkové sborníky vydané ještě za dob socialismu mám slabost. Výběr povídek je pečlivý, vesměs jde o kvalitní díla a jen málokdy se mi stalo, že by se mi některá povídka vyloženě nelíbila. V této knize hodnotím jako nejlepší následující povídky:

  • Poselství pro Agla Mathona (Ondřej Neff): O muži, který zemře celkem třikrát.
  • Školní případ (Ludmila Freiová): O mimozemské vědkyni, která v rámci výzkumu zajde příliš daleko.
  • Přistání na Řípu aneb Smutek náhradního boha (Pavel Sýkora): Nejlepší povídka, která přiměje k zamyšlení. Skupina mužů se dopraví na cizí planetu a stanou se bohy místního obyvatelstva.
  • Stoupání (Eduard Martin): O mladíkovi, který zjistil, že dokáže létat... ale má to svůj háček. Povídka krásně vystihuje lidskou povahu, na níž se dá nalézt mnoho vad a nedostatků.

Doctor Who: Závoj smutku (Tommy Donbavand)

První česky vydaná kniha ze světa vynikajícího britského seriálu Doctor Who! To jsem si nemohla nechat ujít a tak jsem si knihu na Whoconu 2014 pořídila. Výsledný dojem je bohužel rozpačitý. Kniha má své slibné okamžiky (především Doctorovo ponoření se do smutku mě dostalo, měla jsem z něj husí kůži), ale jako celek je silně nevyvážená a natahuje poměrně přímočarou historku na neúnosnou délku. Slibný konec v tomto případě nevymaže všechny předešlé nedostatky.

Pandořina skříňka (Jaroslav Veis)

Výborná sbírka sedmnácti sci-fi povídek od českého autora. Autor dokáže vytvořit pointu o síle Thorova kladiva, např. v povídce Nezlomnej lidskej duch aneb zlaté lodě. Originalitu Veisových nápadů by mu mohl nejeden spisovatel závidět (viz povídka Hopla! o muži, který se ocitne na velmi zvláštním místě). Nejednou z příběhů až mrazí, to když autor zobrazí temná zákoutí lidské povahy a děsivé následky, jaké mohou na člověka mít technické vynálezy (Hendersonův duplikátor... aneb co byste dělali, kdybyste za peníze mohli strávit jisté množství času se svými milovanými zesnulými?). A takto bych mohla pokračovat hodně dlouho, jen málokterá z povídek mi nepřišla nadprůměrně napsaná. Nejvíce na mě zapůsobila povídka Slabé místo, v níž mladý muž prochází mučením pod rukama bytostí bez jakýchkoliv emocí.

Vesmír je báječné místo pro život (kolektiv autorů)

Další skvělá sbírka sci-fi povídek, která vyšla ještě v dobách socialismu. Jako nejlepší hodnotím povídku Obyvatel hvězd o dívce, která objeví zraněného mimozemšťana a ukrývá ho před lidmi, kteří ho chtějí zabít.

Terminátor (Bill Wisher, Randall Frakes)

První dva díly filmové ságy Terminátor zbožňuji, vyrůstala jsem na nich, takže když jsem zjistila, že existuje knižní verze, byla jsem nadšená. Kniha vznikla až po natočení filmu. U podobných přepisů jsem obvykle nedůvěřivá, ale tentokrát jsem se ve výběru nespletla. Kniha je čtivá, a ačkoliv v podstatě kopíruje děj prvního filmu, prohlubuje charaktery postav a umožňuje lépe pochopit jejich jednání. Nepřekvapivě vrhá nové světlo obzvlášť na dvojici Sara Connorová a Kyle Reese. Kyleově minulosti je věnován poměrně velký prostor, rozhodně větší než ve filmu. Kniha je na správných momentech vtipná, jindy dojemná, takže pro fanoušky filmového Terminátora jde o povinnost.

Terminátor 2: Den zúčtování (Bill Wisher, Randall Frakes)

Knižní zpracování mého oblíbeného filmu Terminátor: Den zúčtování (1991). Rozpracovává příběh filmu a čtenářům stejně jako v prvním díle poskytuje hlubší náhled do mysli dobře známých hrdinů - Johna Connora, Sáry Connorové a v neposlední řadě i samotného Terminátora. Na knize mě zaujal především konec, který líčí, jak by vypadal život Johna a Sáry po skončení války. Škoda, že jsme totéž neviděli ve filmu a místo uzavřeného konce dostali další již ne tak výborné filmy.

Doctor Who: Dalecká generace (Nicholas Briggs)

Daleckou generaci, druhý román ze světa seriálu Doctor Who vydaný v češtině, hodnotím o něco lépe než první Závoj smutku. Přesto to opět není žádná sláva. Příběh je chvílemi zkratkovitý, jindy se zbytečně vleče. V knize se rovněž ukázalo, že Doctor samotný si bez společníků nevystačí. Zde úlohu společníka do jisté míry suplují tři děti, které Doctor zachrání, ale jejich rozhovory s ním nemají ani zdaleka takovou šťávu, jako kdyby Doctora doprovázela například Clara, jejíž rozdílný pohled na výchovu dětí by mohl být zdrojem humoru, o něhož jsme za současného stavu věcí v knize naneštěstí ochuzeni.

Star Trek: Cizinci z oblohy (Margaret Wander Bonanno)

Tato kniha obsahuje vše, co zbožňuji, proto odpusťte, pokud při jejím hodnocení budu nekriticky nadšená. Spojuje Star Trek, cestování časem, propracované vztahy mezi postavami, konfrontace mezi rozdílnými rasami, otázku xenofobie, dvojici Kirk a Spock, více časových linií, a takto bych mohla pokračovat hodně dlouho. Kniha vrhá nové světlo na první kontakt s Vulkánci, který proběhl jinak, než jak učebnice historie tvrdí. Pokud jste obeznámeni se staršími sériemi Star Treku a máte rádi Vulkánce, tuto knihu vám vřele doporučuji k přečtení. Je napínavá, čtivá a poskytne náhled do psychiky a způsobu uvažování Vulkánců, který je přesně dle Spockových slov "fascinující".

Star Trek: Příběhy kosmické lodi Enterprise (James Blish)

Útlá knížečka, jejíž autor beletristicky zpracoval některé z příběhů původního Star Treku. Někdy se přepis filmu/seriálu vydaří více (viz Terminátor), někdy méně. Tentokrát je správně varianta číslo 2. Pokud jste viděli seriál, kniha vám nenabídne nic navíc, pokud jste seriál neviděli, je zbytečné číst knihu. Jako návrat k oblíbeným hrdinům sice poslouží, ale tím přidaná hodnota knihy končí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)