Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2016: Beletrie

Rok 2015 jsem na blogu již pokryla dostatečně a je načase se přesunout do budoucnosti... tak trochu. :) V tomto článku najdete hodnocení patnácti románů, které jsem přečetla v roce 2016. Jde o žánrově různorodou směsici (horor, detektivka, romantika a jiné), tak snad vás některá z knih zaujme. :)

Krvavá Máry a jiné strašlivé historky
(Petr Janeček)

Soubor krátkých urban legends a strašidelných historek řazených od těch nejpravděpodobnějších až po ty zcela jasně vymyšlené. Z některých historek zamrazí, jiné jsou spíš k smíchu. Knihu jsem ohodnotila průměrně, ale jako inspirační zdroj pro případnou vlastní tvorbu může posloužit dobře.

Vražedné struny (Oscar de Muriel)

Napínavý detektivní příběh zasazený do Skotska roku 1888, v němž hraje důležitou roli hudba. Postavte k sobě dva nesourodé muže donucené vyšetřovat zločin a máte o zábavu postaráno. Atmosféra viktoriánské doby ze stránek románu přímo srší, škoda, že autor česky doposud nic dalšího nevydal.

Účastníci zájezdu (Michal Viewegh)

Od Viewegha jsem doposud nic nečetla, tak jsem chtěla zjistit, okolo čeho je takový povyk. Přelouskala jsem tedy Účastníky zájezdu, protože jsem kdysi dávno viděla film. A musím říct, že nejde o můj šálek čaje. Pár humorných momentů se sice našlo, ale když vás většinu času silně irituje většina postav (především pak pan vypravěč), něco je tu špatně.

Jana Eyrová (Charlotte Brontë)

Doháním klasiku. Jana Eyrová určitě za přečtení stojí, nicméně mě na knize chvílemi iritovala povaha hlavní hrdinky a občasná rozvláčnost se příběhu též nevyhnula. Jsem ráda, že jsem se s tímto románem seznámila, z klasické literatury nicméně mám jiné favority.

Game (Anders de la Motte)
série: první díl série Henrik Pettersson

Tato kniha představuje ideální četbu pro všechny paranoiky a lidi, kterým se jen obtížně žije v dnešní společnosti plné sdílení informací a kamer. Hlavní hrdina, což je dost nesympatický a nezodpovědný floutek, se zapojí do nebezpečné hry. Jeho sestra, která je povahově hrdinovým pravým opakem, se do ní nevědomky zaplete taktéž. Kniha je psaná čtivým a zároveň úsporným stylem, ze kterého vás stejně jako z pochmurného příběhu dost možná zamrazí.

Dívka, již jsi tu zanechal (Jojo Moyes)

Moje první setkání s Jojo Moyes se víc než povedlo. Dvě silné ženské hrdinky vyprávějí svůj příběh. Osobně mě víc zaujala dějová linka z období první světové války. Spisovatelka dokáže vyvolat opravdové emoce a její postavy působí živě, jako kdyby se každým okamžikem chystaly vyskočit ze stránek knihy. Jen konec na mě působil chvílemi příliš nuceně.

Vězněná (Pavel Renčín)

Od optimismu k naprostému zoufalství, aneb tak by se také dala shrnout Vězněná Pavla Renčína. Někteří ji přirovnávali k dílu Stephena Kinga, já možná kacířsky prohlásím, že mi přijde ještě lepší než některé Kingovy knihy. Především díky rozumnému rozsahu, postavám, na kterých nám v průběhu vyprávění opravdu začne záležet, atmosférickému prostředí, v němž se příběh odehrává (na Šumavu se raději hned tak nevydám), použitému jazyku… jednoduše nemám nic, co bych této knize vytkla a vřele ji doporučuji vám všem, pokud se chcete opravdu bát.

Oscar Wilde: Vraždy za svitu svíček (Gyles Brandreth)
série: první díl série Oscar Wilde

Detektivka se spisovatelem Oscarem Wildem v hlavní roli. Což o to, prostředí se autorovi podařilo vykreslit dobře, ale samotný ústřední kriminální případ mi příliš zajímavý nepřišel a chvílemi jsem měla dojem, že Brandrethovi šlo spíš o to vykreslit bezpochyby fascinující osobnost Oscara Wildea než vytvořit zajímavý a souvislý příběh.

Lock & Mori (Heather W. Petty)
série: první díl série Lock & Mori

Sherlock Holmes jako puberťák a slečna Moriarty jako jeho kamarádka? Šílené, ale kupodivu to docela funguje. Samozřejmě, kniha je určena pro mladší čtenáře, ale v rámci kategorie četby pro dospívající se řadí mezi lepší průměr. Občas je vtipná, jindy napínavá, sem tam malinko dojemná… a Sherlock je zde sice víc na holky než v tradičnějších zpracováních, ale naštěstí se autorce s přivřením oka jinak podařilo jakžtakž zachovat jeho charakter.

Sherlock Holmes: Hitlerův posel smrti (Petr Macek)

Sherlock Holmes po česku. Navíc značně zestárlý, neboť se děj odehrává v průběhu druhé světové války. Kniha nenadchne ani neurazí, samotný příběh se rozvíjí spíš zlehka a teprve v závěru jakžtakž nabere grády. Též mě během čtení opakovaně zarazilo, kolik toho Holmes a Watson navzdory svému pokročilému věku po fyzické stránce zvládají.

Saeculum (Ursula Poznanski)

Od Poznanski jsem četla její první úspěšné dílko Erebos a později jsem se dostala i k Saeculu. Svým pojetím příběh zaručeně osloví všechny fantasáky, kteří zbožňují LARPY, roleplay, středověkou atmosféru a rádi čtou dobrodružné příběhy. Co mě na knize zaujalo nejvíc, je to, že se postupem času vyvine v něco jiného, než byste na začátku čekali. Nebudu psát víc, abych nespoilerovala, každopádně šlo o docela příjemné překvapení. :)

Prach a stín (Lyndsay Faye)

Sherlock Holmes a doktor Watson se snaží vypátrat Jacka Rozparovače. Samotný příběh není nic nového pod sluncem, ale Lindsay Faye sugestivně vykresluje atmosféru špinavého a zároveň elegantního viktoriánského Londýna, takže je nakonec velmi snadné se do tohoto románu začíst.

Me Before You
(Jojo Moyes)
série: první díl série Než jsem tě poznala

Napřed jsem zhlédla stejnojmenný film, který mě uchvátil, a poté jsem se dostala ke knižní předloze, která mě neméně nadchla. Silný dojemný příběh, jehož hrdinům záhy začnete držet palce…. O to drtivěji pak zapůsobí závěr románu. Jestli romantické příběhy, tak rozhodně takto!

The DUFF: Designated Ugly Fat Friend (Kody Keplinger)
český název: Otka - Ošklivá tlustá kamarádka

Po Me Before You jsem potřebovala něco lehčího na čtení. Tak jsem si našla tuto knihu, která věrohodným způsobem zachycuje život dospívající dívky. Neděste se, hlavní hrdinka má do dokonalosti daleko a působí sympaticky. Podle knihy vznikl i film, který rovněž stojí za zhlédnutí. Myslím, že příběh by mohl oslovit i starší čtenáře… ostatně skoro každý z nás si někdy připadal jako “ten ošklivý.”

After You (Jojo Moyes)
série: druhý díl série Než jsem tě poznala

Pokračování románu Me Before You, které je stejně silné, návykové, krásné a hořkosladké jako první díl. Druhé části často ztrácejí kvalitu, ale zde se tomu tak nestalo. Stejně jako u předchozího dílu, i tentokrát jsem během čtení uronila pár slz a vůbec se za to nestydím. 

Ukázka (str. 105):

“Did he fancy you?”

“Fancy me?... I don't know if “fancy” is the right word.”

My mouth worked silently around words I couldn't find. How could I explain to this girl what Will and I had been to each other, the way I felt that no person in the world had ever understood me like he did or ever would again? How could she understand that losing him was like having a hole shot straight through me, a painful, constant reminder, an absence I could never fill?

Komentáře

  1. Jojo Moyes mě po tvé recenzi láká dál dál více! Film jsem viděla, už to bude pár let zpátky, a asi by stálo za to si příběh zase připomenout.

    Viewegh mě bavil spíše zfilmovaný, u knihy mi taky postavy spíše lezly na nervy. Pak jsem z tvého výběru ještě četla obě sestry Brontëovy a Jana Eyrová mě bavila určitě více než Větrná hůrka, i když souhlasím, že to místy bylo hodně rozvláčné čtení a chování hlavní hrdinky je dnes už trochu nepochopitelné... Když se však zamyslíme, že román vyšel v polovině 19. století, tak jde pořád o velice čtivé dílo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo Moyes mohu vřele doporučit, píše výborné knihy! Osobně nejsem příliš velkou fanynkou romantických příběhů, ale její romány jsou výjimkou, ty mě doposud bavily všechny, které jsem přečetla.

      Z Viewegha jsem příliš nadšená nebyla. Jsem ráda, že jsem knihu vyzkoušela, ale znovu se k jeho tvorbě vracet nebudu. Jana Eyrová mě rovněž neoslovila, i když je pochopitelně na daleko vyšší úrovni než Účastníci zájezdu. :) Myslím, že jiná díla ze stejné doby jsou daleko čtivější než Jana Eyrová, a to i když vezmu v potaz jejich stáří. Ale jsem ráda, že tobě se kniha líbila a přišla ti čtivá. :) Viděla jsi některou z jejích mnoha filmových adaptací?

      Vymazat
    2. Obě Brontëovy jsem viděla zfilmované, ale ani jedna adaptace mě neoslovila natolik, že bych se k ní cíleně vracela.

      Vymazat
    3. Sama jsem viděla podle jejich tvorby zfilmovanou pouze Janu Eyrovou z roku 2011 a ačkoliv to nebyl špatný film, nešlo o nic, z čeho bych skákala radostí. Vím, že hodně lidí si pochvalovalo adaptace od BBC, protože do třídílného mini-seriálu se toho přece jenom vleze víc než do maximálně dvouhodinového filmu, ale osobně jsem žádnou z nich doposud nezhlédla. https://www.csfd.cz/film/228551-osudova-laska-jany-eyrove/recenze/

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)