Přeskočit na hlavní obsah

6 důvodů, proč číst české spisovatele fantastiky

Jakožto vášnivá čtenářka fantastiky jsem se vícekrát setkala s lidmi, kteří odmítají číst tvorbu českých spisovatelů. Upřímně se přiznám, že takovýto postoj nechápu. Číst české spisovatele má totiž nejednu výhodu. O některých z nich píšu v tomto článku, ale určitě dokážete vymyslet další. :)

Co píše konkurence?

Pokud sami píšete a máte ambice publikovat, hodí se vědět, co současní čeští autoři píšou. Aspoň ti, kteří tvoří ve stejném žánru jako vy. Vyplatí se znát, jaké trendy se v literatuře projevují. Které téma už bylo úplně vytěženo a kterému se naopak nikdo nevěnuje. Což ovšem neznamená, že na již mnohokrát zpracované téma nemůžete napsat kvalitní a zajímavou knihu.

Máte větší šanci na vydání

Opět platí pro budoucí spisovatele. Když si budete kupovat a číst díla českých spisovatelů, nakladatelství nezkrachují. Když nezkrachují, existuje větší šance, že časem vydají i vaši knihu.

Dobře známé prostředí a reálie

Londýn, New York, Paříž... Krásná místa, ale proč se nezačíst do příběhu, který se odehrává v nám dobře známých končinách? Když čtete román zasazený do prostředí, které znáte, hned to zážitku z četby dodává další rozměr. S tím souvisí i specifický smysl pro humor, reálie a v neposlední řadě i historie a mytologie, která se pochopitelně od zahraničních románů odlišuje.

Obrovská rozmanitost

Za ostatní žánry nemohu mluvit, ale česká fantastická literatura rozhodně není na jedno brdo. Najdete v ní obrovské množství autorů, přičemž co autor, to styl. Nemůžete si tedy stěžovat na jednotvárnost. Ať už máte rádi klasickou fantasy, historickou fantasy, městskou fantasy, humoristickou fantasy nebo preferujete sci-fi a všechna možná její odvětví, existuje spousta spisovatelů, jejichž díla stojí za to. 

Navíc si jednotlivé autory vždycky můžete napřed otestovat na povídkových sbornících nebo časopisech. Když vám sedne jejich styl v povídce, je větší šance, že se vám budou líbit i jejich romány.

Jsou dostupnější

Když si oblíbíte českého spisovatele, je daleko snazší přijít s ním do kontaktu než se zahraničním autorem. Pokecat si o psaní. Nechat si podepsat knížku. Požádat o společné foto. Osobně se mi ještě nestalo, že by se ke mně spisovatel/ka zachoval/a hrubě. S výjimkou těch, kteří se záměrně drží v ústraní a publikují pod pseudonymem, vesměs bývají velmi vstřícní, přátelští a rádi si s fanoušky popovídají. 

Pravidelně se navíc konají všelijaké fantastické cony, festivaly, besedy a další akce, na nichž je možné se se spisovateli setkat. A to, prosím pěkně, nejenom v Praze! Například v prosinci v Brně pravidelně probíhá festival FénixCon, který spisovatelé fantastiky hojně navštěvují.

Lahodí oku i uchu

S češtinou si nejlépe dokáže pohrávat právě Čech (či jiný člověk, který tímto jazykem plynule hovoří). Takže ačkoliv překladové fantasy a sci-fi knihy rovněž mají své kouzlo, je to právě v domácí literatuře, kde se můžeme nejsnáz pokochat příběhem, který lahodí oku i uchu.

Když se k vytříbenému literárnímu stylu přidá mnohdy bohatá imaginace fantasy a sci-fi autorů, výsledkem je výjimečný zážitek, který by byla škoda si nechat ujít. Konkrétní jména zmiňovat nebudu, k nim se vrátím v jiném článku, ale pokud trochu zapátráte, jistě objevíte české spisovatele fantastiky, jejichž tvorba vás zaujme a bude se vám příjemně číst.

Napadají vás další důvody? Jak jste na tom se vztahem k českým spisovatelům? Čtete jejich knihy nebo dáváte přednost zahraničním autorům? Máte mezi českými spisovateli oblíbence, jejichž tvorbu byste mi doporučili?

Komentáře

  1. Je to tak a platí to nejen pro fantastiku. Já teda sáhnu spíše po české klasice nebo po historických či rodinných románech, ale poměr českých a zahraničních knih je, troufám si, u mě velmi vyrovnaný. Mnoho lidí v mém okolí čte výhradně zahraniční autory a sama tomu nerozumím. U českých autorů mě baví lepší znalost reálií, takže si spíše vychutnám i drobné narážky na historické události nebo popisy konkrétních lokací (ráda tam pak i jezdím na výlety, pokud jsem je dosud neznala :)). České autory navíc v mnohém obdivuji v tom, že píšou s vidinou vydání pro náš malý trh. Vždyť kolik lidí v Česku uživí psaní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice jsem psala pouze o fantastice, protože ji mám načtenou nejvíce, ale souhlasím s tebou, že by se tyto důvody daly z větší části uplatnit i na jiné žánry. Rovněž nerozumím lidem, kteří čtou výhradně zahraniční literaturu. Možná si myslí, že když zahraniční knihy prošly sítem překladu, tak všechny budou výborné? Bohužel to tak vždycky nefunguje. To s těmi výlety je výborný nápad, takže vlastně pořádáš taková literární poznávání českých končin. :) Psaní pro malý trh je rovněž zajímavá myšlenka. Většina českých spisovatelů tvoří proto, že je psaní baví, ne proto, že by se tím uživili, a to se dle mého názoru na jejich přístupu k tvorbě i jejich knihách pozitivně odrazí, než kdyby jejich jedinou motivací ke psaní byl finanční kalkul. Myslím, že počet profesionálních spisovatelů, kteří by se živili v Čechách právě a pouze jen vydáváním knih, se pohybuje v řádu jednotek, což neodráží kvalitu jejich tvorby, ale opraavdu pouze to, že jsme malý stát.

      Vymazat
  2. Souhlasím s většinou toho, co zde bylo napsáno, s drobnou výhradou či možná spíš otázkou k té části o rozmanitosti. Mohu se mýlit, protože o české fantastice mám jen nedokonalý přehled (příliš mnoho knih, příliš málo času), ale pořádnou klasickou fantasy jsem tu ještě neobjevila. Myslím high fantasy, takovou tu tolkienovskou. Velké fiktivní světy bohaté na magii, historii a podivné bytosti. Vymyšlené jazyky. Malé až stopové množství cynismu a bezduchých akčních rubaček. Určitě víte, co myslím. Vím, že česká fantastika JE rozmanitá, ale někdy jdu v knihovně kolem regálu se SF/F a mám dojem, že české knihy tvoří tak z devíti desetin cynické akční urban fantasy, young adult upířiny a military sci-fi. A je mi z toho hrozně smutno. A i když se snažím mít českou fantastiku ráda, na seznamu mých deseti nej autorů není ani jeden Čech, a z toho je mi taky smutno. Nějaká doporučení? (Kromě toho, abych si tu high fantasy napsala sama, když po ní tak toužím, pěkně prosím. To už jsem slyšela.) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych pomohla, leč zrovna high fantasy nevyhledávám, nejde o můj oblíbený žánr. Ale rozhodně bych netvrdila, že v knihovnách jsou převážně akční urban fantasy, YA adult upířiny a military sci-fi. Sice jsem nečetla, ale vím, že přinejmenším v ČR vzniklo několik pastišů Pána prstenů, například Tajemství Morie, tak tam by možná prvky high fantasy mohly být.

      Z české literatury, kterou jsem přečetla a obsahuje prvky high fantasy, mě napadá jen Píseň oceli (velký svět, podivné bytosti se tam najdou, i to putování), série Erilian (při troše představivosti by to mohla být verze high fantasy pro mladší čtenáře)... a to je vlastně skoro všechno. Tereza Matoušková má svůj vlastní svět bohatý na magii, historii, i ten vymyšlený jazyk se tam najde, ale je pravda, že její tvorba je chvílemi hodně cynická.

      Jak říkám, tento žánr nevyhledávám, takže nevím, jestli ho Češi píšou a potažmo v jakém množství, ale věřím tomu, že pár více či méně čistých high fantasy kousků by se i na českém trhu mohlo dát najít. :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)