Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2016: Sci-fi (část 1/2)

Na chvíli si dáme pauzu od fantasy a místo toho se mrkneme na sci-fi. V tomto článku najdete hodnocení šestnácti různorodých knih, mezi nimiž nechybí například vesmírné dobrodružství, dystopie, humoristické sci-fi anebo superhrdinský román! Snad vás některá z knih zaujme. :)

Červený trpaslík 1. - Nekonečno vítá ohleduplné řidiče (Rob Grant, Doug Naylor)
série:
první díl série Červený trpaslík 

Znáte seriál Červený trpaslík? Upřímně doufám, že ano, protože v opačném případě přicházíte o jeden z nejvtipnějších a nejlepších britských sitcomů vůbec. První díl knižní série napsaný tvůrci seriálu je podobně humorný, nabitý hláškami a obsazený stejně neodolatelnými hrdiny-ňoumy, jaké známe už ze seriálu. Milovníci seriálu si ho pochopitelně vychutnají více, ale má potenciál oslovit i čtenáře sitcomu neznalé.

Pátá vlna (Rick Yancey)
série: první díl série Pátá vlna

První díl dystopické sci-fi ságy, v níž Země čelí několika vlnám útoků mimozemšťanů. A jedna z nejlepších YA knih, kterou jsem četla. Kniha vás již na začátku uvrhne do nefalšované deprese. Hlavní hrdinka je sice mladá, ale nejde o žádnou hlupačku. Ani nesmí být, pokud chce přežít ve světě, kde vám každý může usilovat o život. Doporučuji k přečtení!

Doctor Who: Silueta (Justin Richards)

Zatím nejlepší česky vydaná kniha ze světa seriálu Doctor Who, kterou jsem četla. Tentokrát společně s Dvanáctým Doktorem, Clarou, Madame Vastrou a Jenny budeme vyšetřovat podivné události. Atmosféra z románu přímo srší a o napínavé momenty v něm není nouze.

Červený  trpaslík 2. - Lepší než život (Rob Grant, Doug Naylor)
série: druhý díl série Červený trpaslík 

První díl Nekonečno vítá ohleduplné řidiče mi přišel lepší, ale pokračování rovněž stojí za přečtení. Samozřejmě stále platí, že nejvíc zaujme milovníky seriálu. Oproti stejnojmenné epizodě působí chvílemi až depresivně, což představovalo příjemné překvapení, ale ani o humor nejsme ochuzeni, to se nebojte.

Marťan (Andy Weir)

Přiznám se, že po vší té chvále a výborném filmu od Ridleyho Scotta jsem čekala víc. Děj se chvílemi příliš utápí v technických, chemických, fyzikálních a jiných popisech, nad nimiž někdo bude chrochtat blahem, ale já jsem z nich příliš nadšená nebyla (možná kdybych jim rozuměla, bylo by to o něčem jiném). Víc mě bavilo dění v NASA než příběhová linka Marka uvízlého na Marsu. Každopádně stojí za to se s knihou seznámit, jen upozorňuji, že rozhodně nejde o jednoduchou četbu.

Červený trpaslík 3. - Poslední člověk (Doug Naylor)
série: třetí díl série Červený trpaslík

Třetí díl se tolik nepovedl. Možná je to kvůli tomu, že jde o sólové Naylorovo dílo a Rob Grant se na něm nepodílel. Každopádně předchozí dvě části byly lepší.

Stopařův průvodce Galaxií (Douglas Adams)
série: první díl série Stopařův průvodce Galaxií

První díl známé trilogie o pěti dílech. Knihu jsem již jednou četla, teď jsem si ji zopakovala. A ano - je vtipná, právem se řadí mezi klasiku, ale její styl mi osobně příliš nesedl a k postavám jsem si nenašla cestu (snad až na maniodepresivního robota Marvina). Pokračování si nejspíš přečtu, ovšem necítím potřebu si ho najít v dohledné době.

Enderova hra (Orson Scott Card)
série: první díl série Ender

Výborný sci-fi román, právem klasika, která si nádherným způsobem pohrává s psychikou hrdinů. Postupnou proměnu Endera je fascinující sledovat. Jen konec mi přišel poněkud zmatečný, jde poznat, že si autor ponechal hodně prostoru pro další díly. Líbil se mi též stejnojmenný film z roku 2013, který pochopitelně nejde natolik do hloubky jako předloha.

Červený trpaslík 4. - Pozpátku (Rob Grant)
série: čtvrtý díl série Červený trpaslík

Poslední díl čtyřdílné série o posádce vesmírné lodi Červený trpaslík zažívající nejrůznější dobrodružství představuje důstojné ukončení příběhu. První díl Nekonečno vítá ohleduplné řidiče v mých očích díky své vtipnosti nicméně zůstává nepřekonán.

Ocelové srdce (Brandon Sanderson)
série: první díl série Zúčtovatelé

Velmi dobrý román pokládá otázku: Co kdyby superhrdinové nebyli hrdinové? Kniha má spád, zajímavé hrdiny, na jejichž osudech vám opravdu začne záležet, a ačkoliv je údajně určená pro mladší čtenáře, rozhodně není myšlenkově vyprázdněná. Doporučuji, pokud se chcete na superhrdinskou tematiku podívat z trochu jiného úhlu pohledu.

Tma (Ondřej Neff)

Výborný román, který se právem zařadil mezi českou sci-fi klasiku. Díky zasazení do nám dobře známých reálií a prostředí působí o to znepokojivěji. Zaručuji vám, že pokud jste předtím chovali jakékoliv iluze o tom, že lidé se nedokážou chovat jako svině, po přečtení této knihy se na svět okolo sebe budete dívat jinak.

Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů (kolektiv autorů)

Sbírka povídek, v nichž každé regeneraci Doctora je věnován jeden příběh. Některé jsou výborné, jiné nadprůměrné, pár jenom dobrých, ale všechny se povedly a žádná mě vyloženě nezklamala. Tak to dopadá, když se v jedné knize objeví jména jako Neil Gaiman, Richelle Mead nebo Patrick Ness. Pokud máte seriál Doctor Who rádi, nenechte si tuto knihu ujít!

Nekonečné moře (Rick Yancey)
série: druhý díl série Pátá vlna

Druhý díl ságy Pátá vlna představuje výjimku, která potvrzuje pravidlo. Udržuje si stejnou kvalitu jako úvodní část. Ačkoliv možná není tak depresivní, čtivost ani hutná atmosféra se mu upřít nedají. Pokud si i poslední díl zachová tak vysokou úroveň, budu moct prohlásit, že Pátá vlna patří k tomu nejlepšímu v YA literatuře.

Eden (Helen Douglas)
série: první díl série Eden

Docela všední milostný příběh okořeněný prvkem cestování v čase. On je záhadný a krásný, ona zvědavá… jak to může dopadnout? Kniha je napsaná čtivě, ale nenabízí vůbec nic nového, čím by se odlišovala od hromady podobných děl stejného žánru.

Minority Report I + Minority Report II (Philip K. Dick)

Dvě sbírky sci-fi povídek. Některé mi sedly více, některé méně, jak už to tak u povídkových sbírek bývá. Podařenější mi přijde druhá z nich, která obsahuje víc příběhů svou kvalitou vyčnívajících nad ostatní (sebereflexní Operace Luční koník, ironická Život s blobem a například Orfeus na hliněných nohou).

Drsná magie (Larry Correia)
série: první díl série Grimnoirské kroniky

Ke knize jsem se dostala skrze povídku v časopise Pevnost ze stejného prostředí a jsem za to ráda. Alternativní třicátá léta, v nichž někteří lidé mají super schopnosti a skupina zvaná Grimnoirští rytíři bojuje proti nepřátelům, má tak silnou atmosféru, že během čtení se opravdu ocitnete v minulosti. Hrdinové jsou sympatičtí a jejich boj proti záporákům má grády.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)