Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2016: Fantasy (část 5-6/6)

Zbytek fantasy knih přečtených v roce 2016 jsem se rozhodla spojit do jednoho článku, protože jich zase tolik nebylo (celkem sedm). Přesto se mezi nimi najdou zajímavé kousky a doufám, že vás některý z nich osloví. :)

Společenstvo Pevnosti (eds. Martin Fajkus, Tomáš Němec)

Sbírka kvalitních fantasy povídek stojí za přečtení díky kvalitě zahrnutých příběhů i překrásné obálce. Osobně jsem si nejvíce vychutnala povídky Trpasličí čest (Martin D. Antonín), Mickey Mouse in memoriam (Jiří Pavlovský), V předvečer prvního května (Dušan Fabian) a Bedna (Štěpán Kopřiva), ale celá sbírka si udržuje vysokou úroveň.

Zaklínačka Lota (Petra Neomillnerová)
série: první díl série Zaklínačka Lota

Moje oblíbená autorka a další výborná ženská hrdinka v knize, která nešetří značně černým humorem ani násilím, ale vyznívá přinejlepším hořkosladce. Jde o sbírku povídek představující Lotu v různých životních obdobích, od útlého mládí až do dospělosti. Kvalita jednotlivých příběhů se pochopitelně liší, ale všechny si udržují vysokou úroveň. Mým absolutním favoritem se pak stala povídka Noční lovy, v níž se setkáváme s třináctiletou Lotou.

Země bez zákona (Jindřich Rohlík)

Western s prvky fantasy (či obráceně?) se nevidí zase tak často, ale tento se rozhodně povedl. Drsný a zároveň zajímavý hrdina, atmosféra prostředí vykreslená na jedničku a příběh má sice pár hluchých míst, ale jako celek šlape dostatečně a román tak stojí za přečtení.

Dračí řád: Času navzdory (ed. Ondřej Páleník)

Vydařená sbírka fantasy povídek ze soutěže O Dračí řád. Sbírka si udržuje vyváženou úroveň, nedokážu doporučit jeden nejlepší příběh. I když svou kvalitou nedosahuje na matadory žánru, pořád stojí za pozornost, obzvlášť jestli se plánujete této soutěže v budoucnu zúčastnit.

Legendy: Prokleté knihovny (ed. Michael Bronec)

Svými rozměry i kvalitou vskutku úctyhodné dílo, které zahrnuje povídky od těch nejznámějších českých fantasy spisovatelů i nadějných nováčků (přičemž první kategorie převládá). Knihou byste mohli vzhledem k její váze s přehledem někoho umlátit, ale lépe uděláte, když se do ní začtete – především v případě, že zbožňujete knihovny stejně jako já (ne nadarmo v jedné pracuji :). Nejvíc mě zaujaly následující povídky: Mr. Icy (Martin D. Antonín) a Sestřičko naše, kde jsi? (Jan Dobiáš).

Žoldnéři fantasie: Osamělí válečníci (ed. Michael Bronec)

Další kvalitní povídková sbírka, tentokrát od různých autorů, kteří se umístili na předních příčkách v soutěži Žoldnéři fantasie. Jako vždy jde o vyváženou směsku příběhů, z nichž některé vás zaujmou méně, některé více, ale všechny stojí za přečtení. Jako nejlepší osobně hodnotím povídku Podivuhodné dámy ve Výloze starých slečen (Vendula Výstrková), která mě uchvátila svou zvláštní poetikou.

Cirque du Freak (Darren Shan)
série: první díl série Příběhy Darrena Shana

Podařený upírský příběh pro děti a náctileté, který úspěšně buduje vlastní mytologii a díky spádu děje a rozumné délce dokáže strhnout. Jestli hledáte napínavé oddechové čtení pro mladší, zkuste Cirque Du Freak (česky jako Madame Okta).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)