Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2017: Fantasy

V roce 2017 jsem přečetla ještě více fantasy knih, ale nakonec jsem se rozhodla zmínit pouze třináct z nich, neboť zbytek si už detailně nepamatuji anebo jde o x-té díly rozjetých sérií. Každopádně i tak je z čeho vybírat a já doufám, že vás některá ze zmíněných knih zaujme. :) Několik z nich se tentokrát odehrává v českém prostředí, takže si na své přijdou i milovníci dobře známých reálií.

Život a smrt
(Stephenie Meyer)

Život a smrt je převrácené Stmívání, přičemž hlavním rozdílem je, že autorka udělala z Edwarda dívku a z Belly chlapce. Navzdory tomu, že děj originalitou neoplývá, kniha má svižné tempo a jako oddechová záležitost poslouží dodatečně. Nejvíce potěší závěr, který se odlišuje od původního Stmívání a ukazuje, že kdyby se Meyerová tolik nerozepisovala, její příběh mohl být lepší.

Temnější tvář magie (V. E. Schwab)
série: první díl série Temnější tvář magie

Pokud máte rádi Londýn, tuto knihu byste si neměli nechat ujít. Najdete v ní hned několik alternativních Londýnů, přičemž v jednom z nich například existuje magie. Autorka předkládá propracovaný svět, který je radost objevovat po boku dvou hlavních hrdinů, zlodějky Lily a mága Kella. Líbily se mi přestřelky mezi ústředními postavami a jejich vzájemná chemie. Kniha odsýpá a v nejednom případě dokáže překvapit. Jednoduše jí nemám co vytknout a Temnější tvář magie doporučuji k přečtení.

Podsvětí - Artefakt (Kristina Hlaváčková)

Z Londýna do Prahy, i tak by se dal popsat přechod od předchozí knihy k této. Nevím, jak vás, ale mě baví příběhy zasazené do českého prostředí, protože to knize propůjčuje přidanou hodnotu. Kristina Hlaváčková nabízí příběh o dívce, která se ocitne v nejednom nebezpečí a musí bojovat o svůj život. Kniha zdařile spojuje magické s všedním, neboť v Praze se dle autorky nachází utajený svět, který je mnohem kouzelnější, než by se mohlo zdát. Podsvětí – Artefakt má díky tomu silnou atmosféru. Ačkoliv je hlavní hrdinka Sam mladá, navzdory tomu nejde o čtení pouze pro dospívající, nýbrž o román, který si vychutnají i dospělí.

Město čarodějů (Tereza Janišová)
série: první díl série Erilian

U tvorby českých autorů ještě chvíli zůstanu. Tereza Janišová vytváří svůj vlastní fantasy svět. Její kniha cílí na čtenáře na přelomu dětství a dospívání, ale já jsem si její čtení užila, i když jsem starší. Jde o příběh, který překypuje nápady i dějovými zvraty. Je zábavné sledovat, s čím autorka přijde příště. Jako úvod do třídílné série se Město čarodějů povedlo a dokáže nalákat na čtení dalších dílů, byť zpětně musím poznamenat, že mi příběh tolik neutkvěl v paměti jako jiné české fantasy romány. Pokračování Kouzla na obzoru mě nebavilo tolik jako úvod a trilogii jsem prozatím nedočetla. Kdybych byla mladší, hodnotila bych ji pozitivněji.

Krvavé ostří (Sarah J. Maas)

Povídková sbírka časově předchází sérii Skleněný trůn o vražedkyni Celaeně. Ačkoliv ji můžete číst samostatně, nejvíce pochopitelně zaujme fanoušky série, protože se dozvíme bližší informace o některých postavách i událostech z minulosti hlavní hrdinky. Povídky jsou čtivé a odehrávají se v různých prostředích, díky čemuž poznáme odlišná zákoutí autorčina bohatého, pestrobarevného světa. Nechybí v nich akce, špetka humoru, láska ani intriky, jednoduše má vše, co by člověk od fantasy pro dospívající čtenáře mohl chtít.

Válka zrcadel (Tereza Matoušková)

Válka zrcadel je prozatím poslední román, který vydala moje kamarádka Terka Matoušková. Na rozdíl od jejích předchozích knih zasazených do fiktivního světa Podmoří Válka zrcadel stojí samostatně. Terka čaruje temnou atmosféru a pracuje se zajímavou hrdinkou, která má k typické kladné postavě daleko. Toliko ke kladům. Kniha odsýpá, ale přišlo mi, že se autorka mohla více rozepsat a svět představit detailněji. Rovněž jsem se ztrácela v jeho reáliích, což umenšilo můj požitek z četby.

Ať vejde ten pravý (John Ajvide Lindqvist)

Dlouhé noci, bílý sníh a krev, která se na něm vyjímá. Severský román Ať vejde ten pravý kouzlí sugestivní atmosféru, která se čtenářům uhnízdí pod kůží stejně jako tesáky hlavní hrdinky Eli. Ano, Eli je upírka, ale od výše zmíněného Života a smrti by tato kniha nemohla být odlišnější. Nejenže je mnohem dospělejší, a to navzdory věku hlavních hrdinů, Eli a jejího lidského kamaráda, šikanovaného chlapce Oskara, ale rovněž se nebojí tnout do odvrácených stránek lidské povahy. Díky tomu na srdci nezahřeje, ale je fascinující ji číst a zanechá silný dojem. Myslím, že kniha by mohla zaujmout i čtenáře, kteří jinak fantasy příběhům, potažmo upírům, zrovna dvakrát neholdují. Na mezinárodním trhu román sklidil úspěch a vznikly podle něj hned dvě filmové verze. V roce 2008 to byla domácí švédská, a o dva roky později natočili i americký remake. Oba filmy jsem viděla. Švédské zpracování má silnější atmosféru, zato americký film má svižnější tempo. Ani jeden se však kvalitě knihy nevyrovná, natolik výborná a intenzivní je.

Čarodějův odkaz (Ondřej S. Nečas)

Máte rádi moderní pohádky, které si přesto zachovávají ducha klasiky? Může se to zdát jako protimluv, ale Čarodějův odkaz Ondřeje S. Nečase v sobě spojuje to nejlepší z obou světů. Čtení knihy je díky autorovu stylu i zábavnému příběhu pohlazením na duši. Román zvládne zaujmout děti i dospělé. Nabídne nejednu sympatickou postavu a putování, které mě osobně bavilo mnohem víc než cesta hobitů v Tolkienově klasice. Čarodějův odkaz je důkazem, že výborná fantasy pohádka dokáže uchvátit čtenáře bez ohledu na jejich věk.

Podsvětí (Michal Šefara)

Podsvětí má dobrou myšlenku – v pražském metru se děje cosi zlého – ale autor ji nezvládl zpracovat způsobem, který by mě zaujal anebo z něhož by mě mrazilo na kůži. Místo toho míchá páté přes deváté, trochu jako když pejsek a kočička vařili dort. Potenciál tu byl, leč kniha ho v mých očích nenaplnila. Pokud chcete opravdu atmosférický thrillerový příběh pracující s pražským metrem, místo Podsvětí bych vám doporučila Zmizení Sáry Lindertové od Kateřiny Šardické.

Noční labuť (Zuzana Hartmanová)
série: první díl série Noční labuť

Pro Zuzku jsem kdysi psala v rámci webzinu Dagon, takže na její knižní prvotinu jsem se těšila. A nezklamala! Po řadě vlkodlaků, upírů a jiných často používaných stvoření Noční labuť nabízí zase něco trochu nového - nekromanty a minotaura, díky čemuž působí osvěžujícím dojmem. Kniha obsahuje špetku od všeho, akci, magii, napětí, děs i lásku. Jednoduše mě bavila číst a zpětně ji hodnotím jako jednu z největších českých fantasy pecek roku 2017.

Na půl cesty do hrobu (Jeaniene Frost)
série: první díl série Noční lovci

Upíry mám ráda, aspoň pokud je spisovatelé dokážou podat čtivým způsobem. Jeaniene Frost, která se díky této sérii zařadila mezi mé oblíbené autorky, se to povedlo. V hlavní roli vystupuje sympatická Cat, poloviční upírka, která zabíjí upíry - aspoň dokud jí cestu nezkříží profesionální lovec odměn Bones. Mezi ústřední dvojicí to pořádně jiskří, a to navzdory tomu (anebo právě proto), že polovinu času by nejraději jeden druhého zabili. V knize není nouze o nabité slovní přestřelky, bojové scény, špetku romance a je nesmírně čtivá. Líbí se mi na ní, že si nebere servítky a upíři v podání Jeaniene Frost nejsou dobráci, nýbrž stvoření, jejichž primárním jazykem je krev, násilí a sex... protřepat, nemíchat a servírovat v libovolném pořadí. :) Pokud vás tento žánr baví a Na půl cesty do hrobu jste doposud nečetli, mohu doporučit. Kniha překvapí i závěrem, který má dost daleko do klasického "a žili šťastně až do smrti." O to víc dokáže nalákat na pokračování.

Dítě útesů (Viveca Sten, Camilla Sten)
série: první díl série Hluboký hrob

Toužíte po fantasy vycházející ze severského folkloru, která dokáže oslovit děti i dospělé? Dítě útesů je výbornou volbou. Kniha na českém trhu prosyceném anglosaskými a slovanskými reáliemi působí jako závan čerstvého vzduchu. Prostředí malého ostrova, kde se příběh odehrává a na němž se probouzí starodávné zlo, je vykreslené na jedničku. Knihu doporučuji číst zejména v horkém létě, protože kouzlí natolik mrazivou atmosféru, že se u ní rázem zchladíte. :) Hlavní hrdince Tuvě je teprve dvanáct, ale nejde o žádnou hlupačku, nýbrž dívku, která se obtížnou situaci snaží co nejlépe vyřešit dle svých možností a dovedností. Díky tomu je snadné držet jí palce. Kniha odsýpá, je lákavé otáčet jednu stránku za druhou, dokud ji nedočtete až do výbušného finále. Jednoduše nemám, co bych jí vytkla a mohu směle doporučit čtenářům všeho věku!

Drake (Peter McLean)
série: první díl série Spálený muž

Mé oblíbené město Londýn, démoni, magie, nebezpečí, co víc by si člověk mohl přát? No dobře, trošku to rozepíšu. :) Drake je čtivý, napínavý a především drsný román, který znovu dokazuje, že fantasy rozhodně není jenom o pohádkách. Autorovi se daří vzbudit dojem, že postavám jde o vše, v nejednom případě tedy i o krk. Díky tomu se kniha čte rychle a zajímá vás, jak Don Drake, nájemný vrah a vyvolávač démonů v jedné osobě, vybruslí ze všech problémů, do nichž se zamotal. Bez zbytečných spoilerů prozradím, že jednoduché to mít nebude. Drake je jednou z nejpovedenějších fantasy knih, které jsem v roce 2017 přečetla a díky sarkastickému smyslu pro humor, jehož román nabídne velké množství, jsem se u něj pobavila vskutku královsky. Doporučuji!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)