Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2019: Beletrie

Kvalitních románů není nikdy dost. :) V roce 2019 se ke mně dostalo třináct rozmanitých knih, a já doufám, že vás některá z nich zaujme a inspiruje k přečtení.

Něco mezi tím (Melissa de la Cruz)

Hned na úvod roku 2019 jsem narazila na výbornou knihu, která ode mě získala hodnocení nejvyšší, tedy pět hvězdiček z pěti. Něco mezi tím se točí kolem mladé filipínské imigrantky Jasmine, která nečekaně zjistí, že její rodina je v USA nelegálně. Ačkoliv by se příběh s podobně výbušným tématem snadno mohl zvrhnout v agitku, Něco mezi tím zůstává napínavým a citlivým románem se sympatickou hlavní hrdinkou, jíž je snadné držet palce. Autorce se daří vytvořit naléhavost příběhu, díky čemuž je snadné hltat jednu stránku za druhou až do úplného závěru. Jestli chcete jiný náhled na onen proslulý "americký sen" anebo prostě máte rádi výborné knihy, Něco mezi tím mohu vřele doporučit!

Proč? 13x proto (Jay Asher)

Další pětihvězdičková kniha, kterou byste si neměli nechat ujít. Zkoušela jsem sledovat seriál na Netflixu 13 Reasons Why, ale ten mě na rozdíl od knižní předlohy vůbec nezaujal. Proč? 13x proto zobrazuje těžkosti dospívání a života na střední škole, které mohou člověka v krajních případech dohnat k nečekaným činům. Nebudu víc prozrazovat, abych vám nepokazila případný zážitek ze čtení. Důležité je, že jde o čtivý, promyšlený příběh točící se kolem záhady - onoho titulního Proč? - kterou je fascinující snažit se rozlousknout společně s hlavním hrdinou, mladým Clayem Jensenem. Román navíc dokáže přimět k zamyšlení, protože se plně noří do psychiky postav, ale ani na okamžik nezačne nudit. Jednoduše výborné! Podotýkám, že knihu jsem četla v angličtině, takže netuším, nakolik se vyvedl český překlad.

Sama sebou (Jojo Moyes)
série: třetí díl série Než jsem tě poznala

Je mi to trapné, ale nedá se svítit - této knize jsem opět dala pět hvězdiček. Jednoduše jsem začátkem roku 2019 měla štěstí na samou výbornou beletrii. :) Poté, co si kvůli smrti svého přítele Louisa prošla peklem, konečně začíná nalézat sílu a naději pokračovat dál. Kniha je silná právě díky zobrazení těch každodenních všedností, které zažíváme my všichni, ale každý je vnímáme jinak. A Louisina perspektiva je jedinečná v tom, že musí najít důvod, jak se popasovat se ztrátou. Kniha dokáže dojmout i přimět k zamyšlení a navrch je čtivá. Jednoduše nemám, co bych jí vytkla. Jde o úctyhodné završení trilogie, která si zvládla udržet vysokou kvalitu (o předchozích dílech jsem psala v tomto článku) a mohu ji všem doporučit k přečtení, byť nepochybuji, že nejvíce zaujme ženské čtenářky.

Něco skutečného (Erin Watt)

Něco skutečného je názorným příkladem, že i zdánlivě otřepané romantické téma - dívka předstírá, že je něčí přítelkyní a možná se do sebe opravdu zamilují - jde zpracovat zábavným a čtivým způsobem. Mezi hlavními hrdiny, slavným muzikantem Oakleym a servírkou Vaughn - to jiskří, a to i navzdory skutečnosti (anebo právě proto), že zpočátku nemohou jeden druhému přijít na jméno. Zejména Vaughn si myslí, že Oakley je naprostý blb... Kniha je nesmírně čtivá, hlavní hrdinové navzdory jejich charakterovým vadám sympatičtí (zejména Vaughn) a v nejednom případě jsem se pobavila. Jasně, příběh je sice předvídatelný, ale jde o natolik příjemnou oddechovku, že protentokrát to ničemu nevadí.

Nesvá (E. Lockhart)

Od romantiky k thrilleru, aneb tak se dá nejlépe popsat přechod mezi knihou Něco skutečného a románem Nesvá. Chvílemi nebudete vědět, co si o něm máte myslet, ale stejně vás bude bavit hltat jednu stránku za druhou. Kniha dokáže překvapit, strhne hned na začátku a postupně čtenáře vtahuje hlouběji a hlouběji do svých sítí. Hlavní hrdinka Jule, která mění svou identitu podle toho, jak se jí to zrovna hodí, mě zaujala a bylo zábavné její dráhu sledovat. Nejde o oddechové čtivo, neboť román v sobě ukrývá spoustu nápověd a indicií, které při nepozorném čtení nerozlousknete, ale Nesvá za tu vynaloženou pozornost rozhodně stojí.

Neplakej (Mary Kubica)

Svým způsobem jsou si Nesvá a Neplakej podobné. V obou případech jde o napínavé, čtivé dílo s nejednoznačnými postavami, které nejsou tím, kým byste očekávali. Neplakej sázky ještě navyšuje díky tomu, že do příběhu vtahuje více hrdinů, kteří jsou v tom zdánlivě nevinně... anebo možná také ne. Jednoduše se jedná o komplexní thriller, jehož dějové zákruty a tajemství je fascinující snažit se rozlousknout. Román Neplakej mě díky záhadnosti i perspektivě více postav strhnul, a vychutnala jsem si ho od první stránky do poslední. Jde o kvalitní dílo, které byste si neměli nechat ujít, zejména pokud nad romány rádi přemýšlíte i se bavíte zároveň.

Herečka (Magda Váňová)

Tato kniha mi opravdu sedla! Autorka zpracovala téma hereckého života způsobem, který dokáže oslovit jakéhokoliv čtenáře. Hlavní hrdinka Žofie je totiž žena, s níž se život příliš nemazlil, a z velké části si za to může i sama. Váňová zvládá skloubit pracovní i osobní linii příběhu, zaplétá složité mezilidské vztahy, nakoukne do (leckdy nelítostivého) hereckého zákulisí, a kniha díky tomu ani na okamžik nenudí. Herečka si však nejenom zaslouží přečtení, ale i aby se k ní čtenář vracel - zejména pokud ho zajímá nejenom minulost české společnosti, ale také to, jak si herečky žijí.

Cinder & Ella (Kelly Oram)
série: první díl série Cinder & Ella

Opakuji se, já vím, ale opět tu mám další pětihvězdičkové čtivo. Tentokrát jde o osobité zpracování příběhu o Popelce, která potká svého prince. Až na to, že princ je v tomto podání slavný herec a Popelka je dívka, která se obtížně vyrovnává se smrtí svého matky při autonehodě. Ačkoliv oba pocházejí z jiných světů, jejich cesty se zkříží a navždy to změní jejich životy. Román zvládá vykreslit povahu hlavních hrdinů, jejich tužby i bolesti, díky čemuž je lehké začít s nimi sympatizovat. Líbí se mi na něm, že ačkoliv je inspirovaný pohádkou, rozhodně nejde o pohádkové čtivo. Jestli se mají Cinder a Ella propracovat ke svému šťastnému konci, budou se muset hodně snažit, přesně jak to v životě chodí. Myslím, že tento román má potenciál zaujmout všechny, kteří si chtějí přečíst svěží a zároveň inteligentní romanci se sympatickými hrdiny zasazenou do nezvyklého prostředí. Co víc by si ostatně mohl člověk přát? Dobrá zpráva je, že se povedlo i pokračování Šťastně až navěky, byť první díl mě bavil o chlup víc.

Hledám Colina Firtha (Mia March)

Nenechte se zmást názvem - o Colina Firtha (což je shodou okolností jeden z mých hereckých oblíbenců) v tomto románu zase tolik nejde. Ve městě, kde tři hlavní hrdinky žijí, se sice natáčí film s Colinem a je možné se přihlásit do komparzu, ale ve středu zájmu příběhu leží snaha nalézt štěstí v životě a vyrovnat se s tím, co člověka trápí. Myslím, že to je téma, které má potenciál zaujmout více čtenářů, zejména pokud jsou ve věku hlavních hrdinek. Hledám Colina Firtha je román s příjemnou atmosférou malého města, který dokáže - bez ironie - potěšit a zahřát na duši. Nejde o žádné akcí ani dějovými zvraty nabité čtivo, ale podobně oddechový příběh je také někdy potřeba.

Všem klukům, které jsem milovala (Jenny Han)
série: první díl série Všem klukům

Jak poznáte kvalitní román pro dospívající dívky? Tak, že ačkoliv nesouhlasíte s rozhodnutími hlavními hrdinky, stejně vás bude bavit ho číst dál. Kniha proslula díky filmovému zpracování na Netflixu, ale románová předloha je ještě podařenější. Už proto, že má příležitost se hlouběji ponořit do mysli hlavní hrdinky, Lary Jean, která řeší problémy s láskou. Sice nejsem věkově cílová skupina, ale kniha se mi četla příjemně a myslím, že zabaví i dospělé čtenáře. Aspoň v případě, že si stále pamatují, jaké to bylo dospívat a řešit řadu problémů, od školy, přes první lásky až po konflikt s kamarády. Anebo pokud si nejste jistí, jestli by vás román zaujal, mrkněte na film a v případě, že vás bude bavit, dejte šanci i knize. Pokračování s názvy P.S. Stále tě miluju a Navždy s láskou Lara Jean se také povedla, takže celá trilogie si udržuje nadprůměrnou úroveň (což se o filmové sérii bohužel říct nedá).

Láska pro samouky (Barbora Šťastná)

Tvorba Barbory Šťastné je perfektní zejména pro chvíle, kdy potřebujete povzbudit a odreagovat se, protože autorka píše čtivě, a i když ví, že život není dokonalý, stále v něm dokáže nalézt plno chvil, díky kterým stojí za to. V tomto románu formou příběhu čtyřicetileté Kláry ukazuje, jak těžké může být randit, když už člověk přece jen něco zažil a znovu se po letech manželství vrhne do divokého světa navazování vztahů. Myslím, že kniha dokáže zaujmout všechny dospělé ženy, bez ohledu na to, jestli zažily podobnou situaci jako Klára. Knihy Barbory Šťastné jsou nejen jako ze života, ale i příjemně humorné, takže jakkoliv to může znít kýčovitě, dokážou zahřát na duši. :)

Neobvyklý typ (Tom Hanks)

Věděli jste, že Tom Hanks je nejenom talentovaný herec, ale i schopný spisovatel? To druhé Hanks dokazuje díky povídkové sbírce Neobvyklý typ, v níž najdete celkem sedmnáct povídek s různorodými tématy. Pochopitelně platí, že některé vás zaujmou více a některé méně, ale jako celek se sbírka drží ve vodách nadprůměru. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na Hanksův styl psaní, který má do jednoduchého daleko, ale jakmile se tak stalo, knihu jsem si užila, byť ne všechny příběhy mě oslovily.

Volání minulosti (Barbara Wood)

Barbara Wood patří mezi mé nejoblíbenější autorky, a román Volání minulosti je jedním z jejích nejvydařenějších děl. Má vše, co byste si mohli přát - silnou atmosféru, zajímavé (a leckdy děsivé) hrdiny, špetku romance a poutavý, propracovaný příběh, který klame tělem. Románu se daří zakomponovat prvky hororu a finální rozuzlení dost možná překvapí. Jestli máte stejně jako já slabost pro starou dobrou Anglii a děsivá rodinná sídla, Volání minulosti vás bude bavit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)