Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2018: Fantasy

Ačkoliv všechny knihy zmíněné v tomto článku spadají do žánru fantasy, jsou nádherně rozmanité. Doufám, že vás některý z deseti románů zaujme a inspiruje k přečtení. :)

Knihkupkyně
(Cynthia Swanson)

Ze všech knih v tomto článku má Knihkupkyně největší potenciál zaujmout i lidi, kteří jinak fantasy nečtou. Dlouho totiž není jasné, jestli se v příběhu dějí nadpřirozené věci anebo se hlavní hrdinka Kitty zbláznila. Román se odehrává na počátku 60. let a kouzlí silnou dobovou atmosféru Denveru té doby. Nabízí dvě varianty života Kitty - v jedné z nich je svobodná a pracuje v knihkupectví, zato v druhé je vdaná a má děti. Který život je ale skutečný, když oba Kitty přijdou tak reálné? Na odpověď si budete muset počkat, já jen prozradím, že za zjištění to stojí. :) Knihkupkyně zaujme zejména ženské čtenářky ve věku Kitty anebo takové, které zbožňují prostředí knihkupectví či sladké příběhy šmrncnuté psychologií.

Fandom (Anna Day)
série: první díl série Fandom

Díky psaní recenzí pro časopis Pevnost se občas dostanu i ke knihám, které bych si jinak nepřečetla. Šlo oboje o Knihkupkyni i Fandom. Ačkoliv má tento román zajímavou premisu - skupina přátel se propadne do světa jejich oblíbeného příběhu - provedení mě neuchvátilo. K postavám jsem si nedokázala najít cestu, takže v konečném důsledku mi bylo jedno, co se s nimi stane, dokonce i když čelili nejednomu nebezpečí. Kniha je jasně určená pro mladší čtenáře, které možná zaujme víc, postrádá však cokoliv navíc, čím by oslovila i dospělé. Na jedno přečtení se dá, ale nevidím jediný důvod, proč bych měla otevírat pokračování (které v češtině ani nevyšlo).

Wonder Woman: Válkonoška (Leigh Bardugo)

Po Fandomu jsem si spravila chuť příběhem z dospívání mé oblíbené superhrdinky, Wonder Woman. Válkonoška je sice také určená pro mladší čtenáře, ale naštěstí jde o natolik svižné a napínavé čtení, že dokáže zabavit i dospělé. Mladičká Diana je sympatická a její objevování světa lidí má své kouzlo. Na knize potěší, že hrdinům nic nedá zadarmo (menší spoiler: není jisté, kdo přežije a kdo ne). Mísí se v ní akce, humor, první lásky a rozvíjející se přátelství mezi dívkami. Četla jsem ji v angličtině, takže nevím, jak se povedl český překlad, ale pokud ano, Válkonošku mohu doporučit jako milou alternativu vůči tradičnějším fantasy románům. Myslím, že by mohla bavit i lidi, kteří doposud hltali hlavně komiksy, a romány je nezajímaly, protože jde o obratné propojení obou světů. 

Wonder Woman: The Official Movie Novelization (Nancy Holder)

U Wonder Woman ještě na chvíli zůstaneme. Jak název napovídá, tento román je knižním zpracováním stejnojmenného filmu Wonder Woman z roku 2017. Ačkoliv leckdy knižní verze filmů nemají co nabídnout, ráda prozradím, že v tomto případě jsou obojí kniha i film na vysoké úrovni. Špičkování mezi hrdiny funguje na papíře stejně dobře jako na plátně. Navíc akční scény jsou díky tomu přehlednější, neboť v knize se lépe popisuje všechen ten digitální, CGI bordel, který tak často najdeme v superhrdinských filmech (a Wonder Woman není výjimkou). Jestli tak máte Wonder Woman rádi, film se vám líbil, anebo si prostě chcete přečíst svižný a napínavý příběh, není co řešit.

Neslyšno (Richelle Mead)

Richelle Mead je jednou z mých oblíbených autorek. Zpravidla píše vícedílné série, ale Neslyšno je samostatný román. Proto pokud byste se chtěli s tvorbou Richelle Mead seznámit, ale na čtení nemáte příliš mnoho času, Neslyšno je dobrá varianta. Jde o příběh zasazený do asijského prostředí, díky čemuž působí příjemně exoticky a zaujme nám méně známým způsobem života. Dalším lákadlem je ústřední záhada, kterou se hlavní hrdinka Fej snaží rozlousknout a vy společně s ní. Ačkoliv kniha má pár hluchých míst, jako celek zvládne zabavit, byť autorka už má na kontě i napínavější a čtivější příběhy s výraznějšími postavami.

Strašidelná vagina (Carlton Mellick III)

Snad nikoho nepřekvapí, že od knihy pojmenované Strašidelná vagina nelze očekávat čtivo vysoké úrovně. Carlton Mellick III píše bizarní příběhy, v nichž se dějí divné věci. V tomto příběhu překypuje představivostí, nevyhýbá se sexuálním scénám ani špetce humoru. Bohužel má dost nevyváženou kvalitu, kromě novely Strašidelná vagina kniha obsahuje dvě povídky - Porno v srpnu a Fantastické orgie - přičemž jako nejnápaditější hodnotím Fantastické orgie. Celkově je to průměr, který nicméně v paměti utkví, protože podobně zvláštní čtivo se málokdy vidí.

Žhavé olovo, chladné železo (Ari Marmell)
série: první díl série Mick Oberon

Třicátá léta, Chicago, magie a fantasy detektivka? Ano, prosím! Žhavé olovo, chladné železo je čtivý román, který víly, podvržence a další nadpřirozenou havěť umisťuje do dobře známého historického období. Hlavní hrdina, který pod kloboukem skrývá špičaté uši, je sympaťák a v nejednom případě mu při řešení případu únosu jde o kejhák, díky čemuž kniha zvládá udržet pozornost čtenáře. Fantasy románů koketujících s drsnou školou se stále najde málo, proto Žhavé olovo, chladné železo stojí za přečtení.

Catwoman: Zlodějka duší (Sarah J. Maas)

Superhrdiny můžu ve všech podobách, a co teprve antihrdiny! Tato série představující jinou tvář dobře známých postav DC je pekelně vydařená. Jasně, Catwoman: Zlodějka duší je stále počtení pro dospívající, ale chytlavé, napínavé a plné hrdinů, kteří se s ničím příliš nepářou a nebojí se vytáhnout zbraně. Sympatické ženské drsňačky navíc Sarah J. Maas umí psát na jedničku, takže mladou a nevybouřenou Catwoman v jejím podání je radost sledovat.

Darebáci (eds. George R. R. Martin, Gardner R. Dozois)

Co si budeme nalhávat... záporáci v nejednom případě mají větší šmrnc než kladní hrdinové. Tato povídková sbírka jim poskytuje prostor, jaký si zaslouží a byť ji hodnotím jako průměrnou, najdou se v ní silnější i slabší kousky, které nabízejí náhled na věc z mnoha různých úhlů. U povídkových sbírek holt platí, že některá povídka vám sedne více, jiná méně, záleží na osobním vkusu. Já jako nejvydařenější hodnotím příběhy Diamanty z tequily (Walter Jon Williams) a Uvádíme (Connie Willis), ale je mi jasné, že každý to bude vidět jinak.

Pokrevní pouta (Richelle Mead)
série: první díl série Pokrevní pouta

Začátek nové série od mé oblíbené autorky Richelle Mead se povedl, jde o čtivý, napínavý román se sympatickými hrdiny. Kniha cílí na dospívající, takže se v ní řeší i milostné vztahy a rozpolcenost hlavní hrdinky, alchymistky Sydney, ale naštěstí v ní nejde pouze o to, kdo miluje koho. Postavy se budou muset vypořádat s nebezpečím a intrikami, díky čemuž v románu o napětí není nouze. Jako největší potenciální nevýhodu příběhu spatřuji skutečnost, že odkazuje na předchozí sérii od Richelle Mead, Vampýrskou akademii, a pokud ji nemáte přečtenou, uniknou vám některé důležité odkazy a pozadí světa, v němž se Pokrevní pouta odehrávají.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)