Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek 2020: Fantasy (část 1/2)

V covidovém roce jsem nikam moc nechodila, a o to víc jsem četla. Díky tomu se mi v tomto článku nashromáždilo více zajímavých knih - celkem třináct. Snad vás některá z nich inspiruje k přečtení. :)

Z krve zrozená
(Nathan Long)
série: první díl série Warhammer - Upírka Ulrika Magdovna

První díl série o nelehkém osudu upírky Ulriky, který je zasazený do světa hry Warhammer, ale perfektně srozumitelný i pro lidi, kteří s touto hrou nejsou obeznámení (jako třeba já). Příběh je brutální a realistický, Long své hrdiny nešetří a nechá je protrpět nejednu osobní ztrátu. Myslím, že kniha může zaujmout i čtenáře, kteří už jsou upíry poněkud otrávení kvůli řadě přeslazených příběhů. Tohle je něco úplně jiného, s hlavní hrdinkou jde soucítit a závěrečný hořkosladký konec (spíše hořký než sladký) dokáže (ne)příjemně překvapit.

Smrtící dotyk
(Melinda Salisbury)
série: první díl série Vyvolená bohy

K této knize mě přitáhl její originální koncept. Hlavní hrdinka Twylla pracuje pro královskou rodinu a dokáže lidi zabít jediným otráveným dotykem, kvůli čemuž se jí ostatní straní a obávají. Z tohoto důvodu je pro ni nemožné si s někým vytvořit skutečné pouto. Kniha začíná slibně, ale postupně se z ní stane typický milostný trojúhelník, což mě trochu zklamalo. Přesto má více pozitivních stránek, mezi něž patří již zmíněná ústřední myšlenka, takže pokud vám romantická linie nevadí, kniha stojí za přečtení, zejména pokud jste v podobném věku jako hlavní hrdinka.

Stalingrad
(František Kotleta)
série: čtvrtý díl série Bratrstvo krve

František Kotleta umí, a když si někdo chce přečíst oddechovou akční fantasy s hektolitry prolité krve (a jiných tělních tekutin), utrhanými končetinami a dalšími hezkými okamžiky, jeho tvorba je sázkou na jistotu. Děj Stalingradu se odehrává během války a Kotleta se s hrdiny rozhodně nepáře (i když je občas nechá rozpárat). Je to rychlé a zábavné čtení, ale musím přiznat, že předchozí díly přece jenom ve mně zanechaly silnější dojem a ze Stalingradu si tak už prakticky nic nevybavuji. Jako další pokračování rozjeté série každopádně kniha nezklamala.

Předurčený
(Benedict Jacka)
série: první díl série Alex Verus

Předurčený je dle mého názoru velmi vydařená kouzelnická fantasy. Kniha se odehrává v Londýně a město nevyužívá pouze jako kulisu, díky čemuž může být pro mnoho lidí poutavá. Hlavní hrdina Alex Verus je věštec, který dokáže vidět do budoucnosti, spatřit následky svých činů a podle toho se rozhodnout, jakým směrem se bude ubírat. Ani to mu však nezabrání, aby se nedostal do problémů. Kniha je čtivá, hlavní hrdina není žádný dokonalý Rambo, ale ani naprostý hlupák, a příběhu nechybí akce ani humor. Jednoduše jde o podařené dílo, které sérii zvládne odstartovat a navnadí na další díly.

Pouto stínu
(Petra Machová)
série: druhý díl série Dračí město

Druhý díl fantasy série Dračí město mě bavil daleko víc než jednička - především proto, že došlo k rozpracování společnosti, v níž se příběh odehrává a do popředí se dostali pro mě zajímavější hrdinové než Jana, hlavní hrdinka minulého dílu. Příběh obsahuje oboje akci i romantiku a závěr možná nejednoho čtenáře překvapí, protože jde o cliffhanger, po kterém si nedočkavý člověk bude nejspíš okousávat nehty na rukou i nohou - aspoň do přečtení třetí části.

Mrtvá čarodějka přichází
(Kim Harrison)
série: první díl série Rachel Morganová

Mrtvá čarodějka je fantasy detektivka, která mi ale přišla poněkud... jednodušší, řekněme. Hlavní hrdinka Rachel nemá příliš rozum a dopouští se jednoho přešlapu za druhým, ačkoliv by vzhledem ke svému povolání vyšetřovatelky měla vědět lépe. O něco zajímavější postavou je její kamarádka Ivy, upírka, která si myslí, že Rachel je k nakousnutí. Náznak romance mezi Rachel a Ivy je jedním z nejzajímavějších aspektů tohoto díla, jinak jde o po všech stránkách průměrnou urbanku s pár vydařenými vtipy, která ale v paměti neutkví a na čtení dalších dílů nenavnadí.

Nejchladnější dívka ve Městě chladu
(Holly Black)

Ti, kdo mě znají, možná vědí, že jsem velkou fanynkou upírů - jde o má nejoblíbenější nadpřirozená stvoření. Tato kniha zpodobňuje upíry odlišným způsobem. Lidé nakažení vampyrismem se mohou vyléčit a znovu se stát lidmi, ale není to jednoduché a vyžaduje to, aby porazili svou touhu po krvi. Jak bývá u upířích hororů/thrillerů obvyklé, román je plný napětí a některé scény vás přimějí se opravdu bát, co se s hrdiny stane. Koncept příběhu jsem si užila, méně už podle všeho nezbytnou romantickou linku, ale kniha nebyla vůbec špatná. Jestli hledáte čerstvý náhled na upíry, tato kniha ho nabízí.

Lebky
(Brian Staveley)

Lebky jsou sice součástí série Kronika netesaného trůnu, ale dají se číst i samostatně. Hlavní hrdinkou je kněžka Pyrre, která pro složení svých zkoušek musí zabít několik přesně vybraných lidí, včetně člověka, kterého miluje. To by nebyl takový problém, jenže Pyrre ještě nikdy nebyla zamilovaná a čas se jí krátí. Staveley má velmi specifický styl psaní, na který si chvíli musíte zvykat, ale jestli vám sedne, knihu je radost číst díky sugestivnímu vykreslení měnícího se prostředí i povahového rozvoje hrdinů. Ze všech knih, které jsem v tomto článku přečetla, se Lebky nejvíce blíží psychologickému thrilleru. Ačkoliv jde o fantasy, myslím, že by kniha mohla zaujmout i čtenáře, kteří jinak tomuto žánru příliš neholdují. Závěrečný zvrat mě dokázal překvapit, a ačkoliv kniha není lehké čtivo, na rozdíl od mnoha jiných románů utkví v paměti delší dobu.

HEX
(Thomas Olde Heuvelt)

Když už je řeč o románech, které zůstanou v paměti dlouho, HEX je dobrým příkladem. Jde o nefalšovaný horor odehrávající se v malém, izolovaném americkém městečku, které straší duch několik staletí staré čarodějnice a zjevuje se, kde se jí zrovna zlíbí. Navíc kdo do města jednou vstoupí, již z něj nedokáže odejít. Kniha nabízí intenzivní atmosféru a poutavý příběh, stejně jako detailně prokreslené postavy. Nejvíc mě na ní kromě stoupající úrovně děsu zaujala skutečnost, že největším zlem jsou v ní kolikrát lidé, nikoliv titulní čarodějnice. Jsou to právě neuvážené lidské činy, které mají schopnost hlavní hrdiny dohnat ke zkáze. Optimistické vyústění v případě HEX neočekávejte, fascinující počtení zato ano. 

Tajemství upírů
(L. J. Smith)
série: první díl série Říše temnot

Tuto knihu jsem četla již podruhé, ale znovu jsem si ji užila. Primárně cílí na mladší čtenáře, ale jestli hledáte oddechové čtivo o upírech, lásce, smrti a všech těch ošklivých a přesto krásných věcech s tím spojených, Tajemství upírů dokáže oslovit. Romány L. J. Smith nejsou vždy můj šálek čaje, ale tento je dobrý a mohu ho doporučit i ostatním lidem. Díky jeho délce je snadné ho přečíst rychle a vrhnout se na další knihu v sérii, protože Říše temnot skrývá mnoho tajemství k odhalení a má co nabídnout!

Prokleté sestry
(L. J. Smith)
série: druhý díl série Říše temnot

Jak jsem již řekla, nechtěla jsem čekat a pokračovala v čtení Říše temnot. Tentokrát se kniha zaměřila na tři sestry, dospívající upírky, které se přestěhují na nové místo. Kniha opět klade důraz na lásku a romanci, ale činí tak přístupným způsobem. Sestry stále čelí nebezpečí a některé scény jsou strhující. Tajemství upírů jsem si užila o něco víc, protože kniha pracovala s menším množstvím hrdinů, ale Prokleté sestry jsou nicméně dobrá kniha - zejména pokud jste přibližně stejného věku jako hlavní hrdinky.

Černá magie
(L. J. Smith)
série: třetí díl série Říše temnot

Do třetice všeho dobrého, říká se. Třetí díl série Říše temnot se zaměřuje na mladou čarodějku Theu. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, jaké by to bylo pro mladou čarodějku chodit na "obyčejnou" lidskou školu a před všemi skrývat své schopnosti, včetně kluka, který se jí líbí, tato kniha na danou otázku poskytuje odpověď. Znovu platí, že bude nejzajímavější pro mladé čtenáře, ale bez ohledu na to, kolik je vám let, pokud milujete kouzla a čarodějky, Černá magie dokáže oslovit.

Tajemný anděl
(L. J. Smith)
série: čtvrtý díl série Říše temnot

Tajemný anděl dokazuje to, co tolik čtenářů fantasy už ví - že není dobrý nápad věřit někomu, koho ostatní lidé nevidí. Poté, co Gillian málem zemře, začne vídat neviditelného anděla a myslí si, že je to její anděl strážný, ale celá ta situace je mnohem složitější. Tato kniha je ještě víc strhující než předchozí dva díly série Říše temnot, protože Gillian je jenom člověk a potřebuje se postavit nadpřirozenému stvoření. Naštěstí na to nebude sama. L. J. Smith ví, jak vytvořit poutavý příběh, který čtenáře přiměje hádat, co se bude dít dál.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knižní koutek 2021: Fantasy (část 2/2)

Druhá polovina roku 2021 byla bohatá na rozmanité fantasy romány. Celkem jsem jich přelouskala 22 a doufám, že vás některý z nich zaujme, protože za to stojí! :)

Plány na rok 2024

Tento článek přichází lehce se zpožděním vzhledem k tomu, že dneska máme 1. února. Ale víte, co se říká - lepší později než nikdy! :) A protože sdílený cíl se snáz dodržuje, napíšu sem, čeho bych chtěla letos dosáhnout.

Knižní koutek 2022: Fantasy

I v loňském roce se ke mně dostalo mnoho fantasy románů, o jejichž hodnocení se chci s vámi podělit. Celkem je jich devatenáct, a já doufám, že vás některý z nich zaujme a inspiruje k přečtení. :)